Guide: Världens 13 bästa ölländer
Vart ska man åka för att dricka bäst öl? När Thrillist går på vad kritiker listat, hur ölscenen ser ut och hur många nya bryggerier som startas dyker 13 länder upp värda ett besök för ölälskare.
1 Belgien – tradition möter innovation
Belgien är ett levande exempel på ett ölland där tradition möter innovation. Respekten för belgarnas sätt att brygga öl är stor, det visar efterfrågan på märken som Kwak, Rodenbach, Gulden Draak och Chimay. De traditionella bryggeriteknikerna används fortfarande men de har förfinats med moderna tekniker. Nya bryggerier som de la Senne, Alvinne och Hof ten Dormall gör Belgien känt som ett stort ölland världen över samtidigt som ölkulturen inom landets gränser blommar.
2 USA – ett ölland att räkna att med
Öltraditionalister tycker nog det är lite upp och ned – men visst är USA ett ölland att räkna med. Där poppar det ena bryggeriet efter det andra upp och det verkar inte slå av på takten. Det amerikanska sättet att brygga öl på är så populärt i andra länder att exempelvis Brooklyn Brewery startat samarbete i Sverige och Stone planerar ett bryggeri i Berlin. Bryggerier som Hill Farmstead, Russian River och 3 Floyds är högt rankade utomlands. De har återupptagit nästan glömda sätt att brygga öl på och moderniserat dem med en enorm succé som följd.
3 Storbritannien – yngre väljer bort fatöl
Det är inte så att craft beer i Storbritannien frodas, de exploderar. Med ändrade regler har de små bryggerierna blivit fler och antalet är nu det högsta sedan andra världskriget. Investeringar och tekniska framsteg utvecklar allt från jäsningsprocesser till humleproduktion. Nyskapande bryggerier som Wild Beer, the Kernel, Beaverton och Harviestoun har börjat locka yngre öldrickare bort från pubarnas fatöl. Precis som i Belgien och Tyskland ligger de traditionella bryggerikunskaperna till grund för den moderna ölproduktionen.
4 Tyskland – förbjudet att göra dåligt öl
I ett land som toppar i produktion såväl som konsumtion är det i det närmaste förbjudet att göra dåligt öl. Den tyska öllagen har gjort att många bryggerier inte ändrat sina recept på hundratals år. Namnkunniga bryggerier som Ayinger håller hög standard och historiska bryggerier som Riegele gör populära inhemska öl som håller år efter år även om det inte finns intresse för dem utanför Tyskland. Trots att landet håller hårt på sin öltradition poppar nya små bryggerier upp: Vagabund Brauerei i Berlin gör öl som slår internationellt.
5 Danmark – vinner mark internationellt
Danmarks öl har tidigare inte slagit utomlands på samma sätt som tyskt eller belgiskt öl. Men nu är tiden mogen – nya små bryggerier lockar internationellt. Mest populär är Mikkeler som satt danskt öl på kartan. Tillsammans med To Øl finns Mikkeler ofta att dricka på världens bästa ölbarer. De toppar även listorna när världens bästa öl rankas.
6 Japan – vinner pris år efter år
Det kommer kanske inte som en överraskning att ett land som är känt för att vara noga med detaljer också gör bra öl. När den japanska regeringen på 1990-talet lättade på de hårda reglerna för mikrobryggerier har ölsorterna blivit allt fler. Det finns ingen gräns för vad bryggerierna gått i gång på – i sortimentet finns belgiskt veteöl och IPA med låg alkoholhalt. Japan är en återkommande vinnare på International Brewing Awards och på senare år har exporten fått ett uppsving på grund av ökad ölproduktion och populära sorter.
7 Kanada – storbryggerierna har fått konkurrens
Under många år gjorde Kanade lite, eller kanske inget, för att ta sig bort från tanken att öl är lager på fat från stora bryggerier. Men, precis som hos sin granne i söder, började det under 1980-talet startas craft beer-bryggerier som lever än i dag. Quebec leder landets ölliga genom att göra Belgien-inspirerade öl, nästan hälften av landets toppöl kommer från den regionen, som Unibroue, Dieu du Ciel och McAuslan. Lägg till en mängd ölbarer i världsklass och småbryggerier som Toronto´s Bellwoods och BC's Parallel 49 så får man en ölkultur som kan tävla i den internationella ligan.
8 Nederländerna – mer än Heineken och Amstel
Nederländerna bygger sitt internationella rykte på Heineken och Amstel, men det finns betydligt mer än det. I landet finns två av världens tio högst rankade trappistbryggerier (övriga finns i Belgien, Österrike och USA). Här finns också en ölkultur på uppåtgående med ölbarer i toppklass och taprooms landet runt. Mikrobryggerierna Brouwerij Emelisse och Brouwerij de Molen tillhör de mest kritikerrosade i dag och finns i toppen på världens öllista.
9 Norge – nya bryggerier i världstoppen
Norge har byggt sitt goda rykte på öl från andra länder. Ölbarerna håller hög klass och serverar det mesta av världens främsta ölsorter. Att ölkulturen frodas på barerna har skapat ett intresse för att brygga eget så nu startar det ena mikrobryggeriet efter det andra. Fjell Bryggeri och Lindheim Ølkompani utsågs 2015 till två av de bästa nya bryggerierna i världen.
10 Italien – växande ölkultur
Att producera öl i ett land som förknippas med vin har inte varit lätt. Men de senaste 15 åren har det svängt och i Italien märks i dag en boom av mikrobryggerier. del Ducato, LoveBeer och del Borgo hyllas såväl på hemmaplan som internationellt och utan att vara tyngd av en bryggeritradition kan de experimentera fram nya sorter. Även om Italien redan i dag är en intressant ölnation finns mycket mer att vänta – och om några år kommer ölproduktionen blomstra.
11 Sverige
Svensk ölkultur har börjat ta fart av sig själv. Det statliga alkoholmonopolet har försvårat för små lokala bryggerier att få ut sina varor. Ändå poppar små bryggerier upp som får stor uppmärksamhet utomlands. Det gäller även Nya Carnegie-bryggeriet, som startats tillsammans med Brooklyn Brewery. Högt rankade är även Sveriges ölbarer som med internationella öl på fat fått snurr på ölkulturen.
12 Nya Zeeland – tar upp kampen med USA
Tack vare gynnsamma odlingsförhållanden har Nya Zeeland blivit en av de snabbast växande ölproducenterna i världen. Landet är känt för sin kornproduktion och nu spelar även deras naturligt citrussmakande humle stor roll när de tagit upp jakten med USA om att göra godast humleöl. Det handlar inte bara om IPA, internationellt hyllade Kiwi, Yeastie Boys, 8 Wired, Liberty Brewing, Tuatara Brewery och Moa Brewings popularitet har ökat explosionsartat oavsett ölsort.
13 Irland
En pint Guinness på en pub är väl själva sinnebilden av Irland. Och en och annan pint slinker ner, Irland har den sjätte högsta ölkonsumtionen per capita i världen. För bara tio år sedan var det fem bryggerier som kontrollerade marknaden – i dag är siffran 50. På kort tid har nykomlingarna blivit allt fler och bryggerier som the White Hag, Galway Bay Brewery och Trouble Brewing gör öl som kritikerna älskar. Irland gillar sina nya bryggerier, såpass mycket att landet infört nya lagar som underlättar för intresserade att starta bryggerier – så tillväxten är tryggad.