”Synestet som högkänslig – kan få överbelastning”

Hon är särskilt känslig för dofter och andra intryck – och har också ett särdeles gott minne. Kan denna extra känslighet tyda på att hon är synestet? undrar veckans brevskrivare Ida. SvD:s psykolog Jenny Jägerfeld svarar.

Jenny Jägerfeld
Publicerad
Annons

Hej! Jag har alltid känt mig lite speciell, och är rätt säker på att jag är hypersensitiv. Jag märker saker som andra inte verkar göra, jag har mycket mer känslor och minns mer än vad de flesta gör. Det gör också att jag har ett större behov av att vara ensam och sover fler timmar per dygn.

Jag lyssnade på en podd om synestesi. Och även om jag inte ser färger för olika siffror har jag en otrolig förmåga att associera saker. Om jag till exempel dricker myntate samtidigt som jag ser en film kan jag flera år senare när jag öppnar ett paket myntate bli översköljd av känslor från den filmen. Jag kan få svårt att äta en maträtt om jag upplevde något då som jag inte vill uppleva igen. Jag minns repliker och det människor säger väldigt tydligt. Och har ett hyfsat tydligt bildminne.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons