Den inre ojämlikhetenÄven känslokalla vd:ar mår bättre av jämlikhet

Richard Wilkinson och Kate Pickett.
Richard Wilkinson och Kate Pickett. Foto: Stig-Åke Jönsson/TT

Också ”ormar i kostym” – lögnaktiga, manipulativa och känslokalla näringslivstoppar – mår bättre av jämlikhet, enligt Richard Wilkinsons och Kate Picketts ”Den inre ojämlikheten”. Tyvärr är boken mest en omtuggning och tillspetsning av gamla idéer. Tonen tenderar att bli moraliserande, skriver Merete Mazzarella.

Publicerad
Annons

De som lever i samhällen med stora inkomstklyftor – exempelvis USA eller Storbritannien – riskerar ohälsa och sociala problem i långt större utsträckning än människor i mer jämlika samhällen som de skandinaviska länderna eller Japan.

Det var budskapet i en av det senaste decennieskiftets mest uppmärksammade böcker, ”The Spirit Level” – på svenska ”Jämlikhetsanden” – av två brittiska epidemiologer, Richard Wilkinson och Kate Pickett. För en skandinavisk fyrtiotalist som mig kan detta tyckas vara att slå in öppna dörrar, det har alltid tyckts mig självklart att målet för ett gott samhälle är att göra den ekonomiska ojämlikheten så liten som möjligt och det är med häpnad jag konstaterat att det faktiskt finns politiker som försvarar ojämlikheten.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons