Mats Johansson (1951–2017):I medieflödet: Koivisto, Aurora, Jihad, Nato, Hökmark

Mats Johansson (1951–2017)

Koivisto vände Finland västerut. Trump noterar negativt rekord. Desinformationen om Aurora har startat. Detta är några av veckans ämnen på det säkerhetspolitiska området.

Mats Johansson (1951–2017)
Publicerad
Annons
Under president Koivisto stödde Finland i hemlighet den baltiska frigörelsen med pengar. Foto: Markku Ulander / TT

JIHAD. Ta med laptop på flyget? Glöm det, tror The Times som tagit del av varningar från USA om nya terrordåd med bomber dolda i datorer ombord.

FINLAND. Som president hade Mauno Koivisto stor betydelse för Finlands demokratisering och västvridning efter Kekkonen-eran. Mittmedias Patrik Oksanen tecknar några minnesord.

Nya uppgifter gör gällande att Koivisto också hemligen stödde befrielsen i Estland med pengar från kulturbiståndet.

RYSSLAND. Satsning på mer flexibla örlogsfartyg är en del av den ryska upprustningen, rapporterar Eurasia Daily Monitor.

DESINFORMATSIA. Det var en nynazistisk grupp i USA som utförde hackerattacken på Macron-kampanjen inför det franska presidentvalet, skriver Le Monde.

Bilden i Ryssland av ”segerdagen” – som vi i Europa kallar Europadagen – används för att förstärka Kremls historieskrivning, enligt EU:s övervakningsorgan Disinformation Review.

TRUMPSIFFRAN: minus 14,4 procent

Skillnaden mellan dem som är nöjda med hur minoritetspresidenten sköter jobbet (job approval) och dem som är missnöjda (40,3–54,7) sätter negativt rekord, enligt det vägda genomsnittet för den senaste månaden i RealClearPolitics (16/5). I Gallups rullande tredagarsmätning har gapet (17/5) ökat till minus 18 procent (38–56).

NATO. Det blir ett annat Natotoppmöte nästa vecka med Donald Trump än det hade blivit med Hillary Clinton, konstaterar Anna Wieslander, Atlantic Council, i Utrikesmagasinet.

EU. Det är dags för Europaunionen att bli en tydligare bärare av en ny upplysningstid, skriver EU-parlamentarikern Gunnar Hökmark i Svensk Tidskrift.

Mediekrönikör: Mats Johansson

PS. Försvarsministerns varningar för desinformation inför försvarsövningen Aurora 17 i höst är berättigade, skriver jag i Borås Tidning med anledning av ett kommunistiskt upprop.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons