ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD
Resa

Semestra som en statschef

Promenader på den brittiska landsbygden, fisketurer i Rysslands inland och kitesurfing på lyxiga paradisöar. Vi har tagit reda på var maktens män och kvinnor tillbringar semestern.

Text: Fabian Midby - 1 juni 2017

Vladimir Putin: Tuva, Ryssland

I södra Sibirien, på gränsen till Mongoliet, ligger Tuva. Den ryska delrepubliken, som till ytan är ungefär lika stor som Uruguay, har strax över 300 000 invånare. Det är hit president Putin återvänder gång på gång för att njuta av det ryska vildmarkslivet. Foton på när presidenten åker på fisketur i kamouflagekläder, spelar ishockey i full landslagsmundering och rider barbröstad har blivit virala succéer.

Tuva är långt ifrån en populär semesterort, inte ens bland ryssarna själva. Att Putin sprider bilder på sina aktivitetsfyllda semesterresor hit är ett sätt för presidenten att försöka begränsa utlandsresorna bland landets invånare.

Republikens guvernör, Sholban Kara-ool, vill även att ett kommande mötet mellan Trump och Putin bör hållas i regionen, eftersom det orörda landskapet skule ”bädda för ärlighet ledarna emellan”. Och Putin har redan visat runt utländska besökare i trakten. 2009 kom Prins Albert av Monaco, och fick uppleva något helt annat än det han är van vid hemma i Monte Carlo.

Bo på: I huvudstaden Kyzyl bor du på hotell för drygt 500 kronor natten.
Ät på: Rysk sushi? Ja, det finns på Kafe Fusion i Kyzyl. kyzylcafe.ru

Angela Merkel: Sant’Angelo, Italien

Tysklands förbundskansler är känd för att hålla hårt i portmonnän – både vad gäller landets och hennes eget hushåll. Även när Merkel semestrar med maken Joachim Sauer på den italienska ön Ischia håller sparsamheten i sig. Till att börja med flyger paret dit separat, Merkel slipper då betala en avgift för Joachim ombord regeringens jet. Och när Vanity Fair för ett par år sedan intervjuade lokalbor i Sant’Angelo vittnade de om Merkels enkla vanor. Oftast beställer hon in husvinet, och efter middagen korkas flaskan så att den kan sparas till förbundskanslerns nästa måltid på restaurangen. Med undantag för enstaka skaldjursrätter håller hon sig till pasta med tomatsås och färsk basilika. Och äter paret pizza tar de gärna med den hem till hotellrummet.

Men boendet snålar hon inte med. Merkel checkar helst in på Miramare Sea Resort & Spa som ligger på öns södra udde. Där kostar ett rum drygt 3 000 kronor natten.

Bo på: På Ristorante L’Arca serveras ljuvliga pastarätter. Via Ciglio 144
Ät på: Gör som Merkel och boka rum på Miramare Sea Resort & Spa. miramaresearesort.it

Nicolas Sarkozy: Le Cap Nègre, Frankrike

När Nicolas Sarkozy gifte sig med Carla Bruni fick han även tillträde till Bruni-klanens semesterhus som ligger längst ut på udden av det privata området Le Cap Nègre i kommunen Le Lavandou på franska Rivieran. Det fortliknande residenset har varit i familjen Brunis ägo sedan 1970-talet och under Nicolas Sarkozys ämbetsperiod var det här han och Carla tillbringade somrarna. Den pampiga villan – som har tio sovrum med privata terrasser och havsutsikt – byggdes mellan 1934 och 1937 på uppdrag André Faraggi, pilot och vän till Jacques Chiracs pappa Abel.

Sarkozys fäbless för glammiga bjudningar gjorde huset till en av landets mest pressbevakade platser. Tony Blair, Libanons premiärminister Saad Hariri och den jordanska drottningen Rania är bara några av de många celebriteter som festat här. Till slut blev den mediala närvaron för intensiv även för Sarkozy. Under en period såg han till att det blev förbjudet att flyga i luftrummet kring villan, om man inte var beredd att böta 400 000 euro eller tillbringa ett halvår i fängelse.

Bo på: Njut av utsikten på Hôtel Le Bailli de Suffren. lebaillidesuffren.com
Ät på: Prova traditionella franska rätter på Chez Régis.12 Boulevard de la Baleine

Barack Obama: Necker Island, Jungfruöarna

När Barack Obama klev ut på New Yorks gator tidigare i våras var det som en ny människa. Med krispig skjorta, jämn solbränna och vitt leende var han fjärran den grånade man vi såg lämna Washington. Den åldrade presidenten – sliten av åtta år som ledare för den fria världen – strålade plötsligt igen.

Så vilken var semesterorten som vitaliserade honom? Necker Island på Jungfruöarna; en privat ö tillhörande Virgingrundaren Richard Branson, där upp till 30 gäster kan breda ut sig över 30 hektar paradis. Med balinesiska lyxvillor, en personalstyrka på drygt hundra personer och panoramavyer över det karibiska öriket har ön lockat till sig gäster som Kate Moss, Beyoncé och Robert De Niro under de senaste åren.
Familjen Obama tillbringade dagarna med att sola, dyka och äta långa middagar. Barack Obama själv – fångad på bild i skräddad flytväst – lade den mesta av tiden på att lära sig kitesurfa efter ett vad med Richard Branson.

”Vi hade en tävling. Kan Barack lära sig kitesurfa om jag lär mig åka foilboard? Vi var jämna fram till sista dagen när jag plötsligt såg att Barack var hundra meter framför mig. Det var bara att gratulera honom”, sa Richard Branson.

Bo på: Eftersom Richard Branson äger hela ön finns det bara ett hotell, som har plats för totalt 34 vuxna och kostar drygt 14 000 kronor natten per person. virginlimitededition.com/neckerisland

David Cameron: Polzeath, England

13 juli 2016. Efter sex intensiva år som Storbritanniens premiärminister checkade David Cameron till sist ut från Downing Street. Tillsammans med hustrun Samantha unnade han sig en månadslång semester som inleddes med en långhelg på den skotska ön Jura. Där bodde paret i Samanthas styvfars tiorummare till stuga och strövade omkring på den 10 000 hektar stora egendomen.

Efter ett par dagar på Korsika, där Cameron för övrigt syntes på stranden iklädd badbyxor från lyxmärket Orlebar Brown, bar det av till Polzeath. En liten badort i norra Cornwall som har en särskild plats i David Camerons hjärta. Att de ofta återvänder hit är lätt att förstå. Polzeath är en brittisk sommaridyll – här ägnar paret dagarna åt att träna bodysurfing, äta tidningspappersinslagna fish and chips och gå långpromenader i det grönskande landskapet.
Det enda den forne premiärministern kunnat klaga på är den bristfälliga mobiltäckningen. Men strax efter att Cameron i lokalpressen uttryckt sin frustration över skrapiga mobilsamtal föreslog regeringens avdelning för kultur, media och sport att en 30 meter hög skattefinansierad telefonmast skulle byggas nära byn. Kan vi gissa att David och Samantha kommer hit i sommar också?

Bo på: Fyrstjärniga The Longcross. longcrosshotel.co.uk
Ät på: Hummer, krabbor och ostron serveras bäst på strandrestaurangen Surfside Polzeath. surfsidepolzeath.com