Hon tog Stockholm med storm – grundade bransch

Sofia Gumaelius – låter namnet bekant? Om inte är det dags att ändra på det. Hon är kvinnan som, i en tid då kvinnor inte ens hade rösträtt, lägger grunden för den svenska reklambranschen. Ändå saknar hon yrkesutbildning och kontakter när hon 1877 flyttar från Örebro till Stockholm – och ger sig in i annonsbranschen.

Bodil Hasselgren
Publicerad
Annons

När Sofia Gumaelius föds 1840 anar ingen att hon ska bli Sveriges första annonsdrottning. Hon växer upp i ett borgerligt hem i Örebro som dotter till Otto Joel Gumaelius, rektor för Karolinska läroverket och grundaren bakom Nerikes Allehanda. Till skillnad från sina nio syskon får Sofia inte någon yrkesutbildning – hon tar hand om sina föräldrar och agerar sällskapsdam åt sin bror Arvid.

Men vid 36 års ålder, när fadern gått bort, börjar hon söka efter sätt att försörja sig själv. Stöttad av brodern Arvid, riksdagsman och chefredaktör och ägare av Nerikes Allehanda, tar hon sig 1877 till huvudstaden. Det enda hon har med sig, skriver Ewonne Winblad i sin biografi Annonsdrottningen, är sitt självförtroende och en affärsidé: att grunda en annonsförmedlingsbyrå.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons