Sommarkompisar i tv-rutan

Sommarlov sänds i Barnkanalen den 13 juni- 19 augusti. Programmet görs vid Scaniabadet i Malmö och det är gratis att vara med som publik.
Sommarlov sänds i Barnkanalen den 13 juni- 19 augusti. Programmet görs vid Scaniabadet i Malmö och det är gratis att vara med som publik. Foto: Linus Sundahl-Djerf

Sommar, sol och tv. ”Sommarlov” är tillbaka, i år med tema superhjälte. SvD Junior träffade de laddade programledarna.

Publicerad

1 / 4

Hur får man en bra sommar?

Malin: –  Jag tror inte att man behöver så mycket egentligen. När jag gick i skolan tänkte jag ”nu kan jag göra precis vad jag vill – det är sommar och vad som helst kan hända”. Det är en magisk känsla tycker jag.

Alex: –  Man ska inte vara så stressad över att göra en massa stora och feta grejer. Det behöver inte vara så pampigt, det är helt okej att sova länge, sätta sig barfota på tomten och äta glass. Bara njuta av känslan att man har en hel sommar framför sig. Det behöver inte vara ”mamma och pappa, nu vill jag åka till Australien!”. Sommaren är ett perfekt tillfälle att lära sig någonting nytt, att ha ett spännande projekt. Kanske lära sig cykla en­hjuling, lära sig ett trick på en studsmatta eller tjata på mamma och pappa om att få en studsmatta.

Angelika: –  Om ens föräldrar är lediga är det lätt att komma in i rätt stämning. En lugn lunk liksom. Det är bra om de också kan slappna av.

Vad innebär det att vara en superhjälte för er?

Alex: – Vi är övertygade om att det bor en superhjälte i oss alla. Alla ruvar på minst en ­superkraft! De krafterna ska vi locka fram nu i sommar. Vi kommer behöva hjälp från tittarna och publiken.

Malin: –  Vi måste samla allas krafter, och hjälpas åt för att lösa vissa problem som kommer uppstå.

Hur kan man få sommaren att kännas roligare om det är en tid som känns jobbig, när till exempel många kompisar är bortresta?

Malin: –  Man kan tänka att vi och ”Sommarlov” finns till för att vara en kompis. Vi finns där som sommarlovskompisar varje dag, vi sviker aldrig.

Alex: –  Om ens vänner inte är hemma kan man hitta nya vänner, på stranden till exempel.

Angelika: –  Känner man sig ensam kan man försöka berätta det för någon. Det finns alltid folk som vill hjälpa till och berättar man så kan man göra någonting åt det.

Hur är det att göra tv med barn i direktsändning?

Malin: –  Det är jättespännande! Man vet aldrig vad som ska ­hända. Det är verkligen världens bästa sommarjobb.

Alex: –  Vuxna är så stela. Barn är impulsiva och härliga. Det blir väldigt levande!

Malin Olsson leder Sommarlov för sjättegången.

Malin Olsson leder Sommarlov för sjättegången.

Foto: Linus Sundahl-Djerf

2 / 4

Vad är ditt bästa sommarminne, Malin?

Malin Olsson leder Sommarlov för sjättegången. Foto: Linus Sundahl-Djerf

”Jag och min granne och ­bästa kompis Anna bodde i en liten by. Vi hade ett jättelångt sommarlov, och visste inte vad vi skulle göra. Då gick vi in i grannens fårhage och började jaga fåren. Så ska man ju inte göra, men det var väldigt roligt. Efter ett tag började grannen skrika att vi skulle sluta och då gjorde vi såklart det. Men det var en busig känsla som jag minns.”

Angelika debuterar som programledare i Sommarlov.

Angelika debuterar som programledare i Sommarlov.

Foto: Linus Sundahl-Djerf

3 / 4

Vad är ditt bästa sommarminne, Angelika?

Angelika debuterar som programledare i Sommarlov. Foto: Linus Sundahl-Djerf

”Det är nog inte det bästa minnet, men jag kommer ­aldrig att glömma det här. Jag och min kompis var runt nio år och hade hört att man kunde få pizza för en tia på en pizzeria. Vi var jättekaxiga och bara ”synd att man inte kan ge dricks”. När vi skulle ­betala sa de: ”Men alltså ­tjejer, det kostar tio kronor att dela pizzan”, och så ­skrattade bagaren jättemycket. Åh vad jag skämdes! Mina kompisar skämtar fortfarande om detta med mig och jag mår så dåligt. Men skrattar samtidigt, när jag tänker på det.”

Alex Hermansson leder programmet för tredje gången.

Alex Hermansson leder programmet för tredje gången.

Foto: Linus Sundahl-Djerf

4 / 4

Vad är ditt bästa sommarminne, Alex?

Alex Hermansson leder programmet för tredje gången. Foto: Linus Sundahl-Djerf

”Mitt sista sommarlov. Då började jag hänga med de vänner som skulle komma att bli Rackartygarna. En sommar hängde vi jättemycket hemma hos en av de killarna. Vi levde på hans tomt. Han hade en pool, studsmatta och grill – vi hade allt vi behövde. Vi byggde en massa olika ­saker och hade olika projekt. Vi hade inte så mycket pengar, så vi skramlade ihop till ­bensin. Det är sommarlov för mig, det kommer jag alltid att minnas.”

SvD Juniorsvd.se
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons