Skånegatan då: Eila Lindholm med mamma Ellida Bohlin (t h) och moster Ada. Eila kom till Nytorget 1942 som krigsbarn. Skånegatan nu: Eila Lindholm ser fortfarande tillbaka på tiden på Nytorget med värme. Här står hon åter på samma plats som hon gjorde den där dagen 1942.
Skånegatan då: Eila Lindholm med mamma Ellida Bohlin (t h) och moster Ada. Eila kom till Nytorget 1942 som krigsbarn. Skånegatan nu: Eila Lindholm ser fortfarande tillbaka på tiden på Nytorget med värme. Här står hon åter på samma plats som hon gjorde den där dagen 1942. Foto: Privat och Johan Lindberg

Flydde bomberna i Finland – kom till Nytorget 1942

Som 7-åring letar hon efter mat i soptunnorna och driver runt på gatorna. Men när Eila Lindholm smiter på ett flyktingtåg mot Stockholm förändras livet. Hon tycker att Södermalm kändes som ett paradis vid ankomsten 1942.

Johan Lindberg
Uppdaterad
Publicerad

Eila Lindholm står utanför kaféet Gildas Rum på Skånegatan och blickar med ett leende ut över Nytorget. Folk sitter och myser i solskenet på det sedan några år anlagda konstgräset. Kvarterets kaféer, restauranger och barer lockar folk året runt och Nytorget har en väldigt bra klang i de flesta stockholmares öron.