ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD
”Rock my soul II (Stockholm)”

Fabulös konstmix från afrikansk diaspora

Zanele Muholi, ”Bona, Charlottesville” hänger ovanför sängen. Till höger står Theresa Traoré Dahlbergs skulptur ”Haren Hakili”.
Zanele Muholi, ”Bona, Charlottesville” hänger ovanför sängen. Till höger står Theresa Traoré Dahlbergs skulptur ”Haren Hakili”. Foto: Carl Henrik Tillberg

Höstens mest spännande utställning visas i en privatbostad på Östermalm. Temat är svart självkänsla, såväl inom kultur som politik. Här medverkar världsnamn på den internationella konstscenen.

Clemens Poellinger
Publicerad

Det är en märklig sak att på konstrunda besöka en stor våning på Östermalm och bakom ett rött sammetsdraperi träda in i ägarinnans sovrum. Än märkligare är att ovanför den prydligt bäddade sängen mötas av Zanele Muholis blick i ett jättelikt fotografi. Verket ”Bona, Charlottesville” från 2015 är ur en svit självporträtt där hen utforskar olika queera identiteter. Den sydafrikanska fotografen var en av de framträdande konstnärerna i Venedigbiennalens huvudutställning 2019.

På sängkammargolvet ligger ett verk av norska Frida Orupabo. Hon var med i samma biennal i Venedig och nu syns hon här på Karlaplan. Runt hörnet, i en korridor på väg till köket hänger, bara sådär, en bild ur den berömda fotografiska ”The kitchen table series” från 1990 av legendariska afrikansk-amerikanska konstnären Carrie Mae Weems.

Laddar…