Hur ringer politiker till varandra?

En politikpodd från Svenska Dagbladet med Torbjörn Nilsson, Maggie Strömberg och Henrik Torehammar.
En politikpodd från Svenska Dagbladet med Torbjörn Nilsson, Maggie Strömberg och Henrik Torehammar. Foto: Foto, Gustaf Månsson och Staffan Löwstedt, illustration, Henrik Malmsten

PODD | Veckans fråga kommer från Anders som undrar hur det fungerar när politiker ringer varandra. Henrik Torehammar minns när Ulf Kristersson berättade om sin välfyllda telefonbok. Torbjörn Nilsson har varit på säkerhetskonferens i München och studerat när världsledarna kommunicerar.

SvD
Publicerad
Annons
Efter reklamen visas:
125. Frågan: Hur går det till när toppolitiker ringer varandra?

Frågan kommer från Anders som undrar hur det går till när toppolitiker ringer till varandra. Bokar medarbetarna in telefontider eller ringer de varandra spontant? Finns det oskrivna regler om vem som får ringa vem? Torbjörn Nilsson tror att det är skillnad på hur det ser ut internationellt och hur det är i Sverige.

”I Sverige har toppolitikerna i regel, uppfattar jag det som, numret till varandra. De sms:ar och ringer varandra stup i kvarten, det förstår man när man frågar dem.”

Internationellt kan det vara lite svårare att få tag på toppolitiker, det kan kräva veckor av planerande. Torbjörn Nilsson minns när USA:s president Joe Biden och Finlands president Sauli Niinistö ringde till Magdalena Andersson från vita huset.

”Allt kring det samtalet är inte utrett, men det skedde nog ganska spontant och med kort varsel. Det var ju inte förberett utan någon fick på något sätt fram Magdalena Anderssons nummer. Hade hon tid att förbereda sig? Det är oklart.”

Henrik Torehammar frågar hur det gick till när de fick numret till Magdalena Andersson.

”Vilket magiskt flödesschema. Man skulle vilja veta om det var någon av Bidens personer eller någon av Niinistös som säger: vet du vad jag har hånglat med en i SSU på 70-talet som vet numret, typ.”

I SvD:s podd Politiken får du hjälp att ligga steget före i svensk inrikespolitik. Nya avsnitt varje tisdag och torsdag.

Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons