ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Ukrainas blixtattacker – återtagit mer mark

Arkivbild på ukrainska soldater i Donetskregionen.
Arkivbild på ukrainska soldater i Donetskregionen. Foto: Efrem Lukatsky/AP

I en serie blixtattacker uppges Ukraina ha återtagit 2 000 kvadratkilometer ukrainsk mark. Ukrainas offensiv i helgen var en chans för president Zelenskyj att visa allierade i väst att deras vapen och stöd spelar stor roll, enligt överstelöjtnant Joakim Paasikivi.

Teresa Küchler
Publicerad
Annons

I helgen avancerade ukrainska styrkor i nordöstra Ukraina, omkring landets näst största stad Charkiv. President Volodymyr Zelenskyj meddelade på söndagen att man återtagit 2000 kvadratkilometer ukrainsk mark från ryssarna, i en serie blixtattacker.

– Just nu sprids på sociala medier stora förhoppningar om att detta är början på slutet av kriget. Men Ryssland har tidigare tagit omkring 20 procent av Ukraina, och jag vet inte om de nyss befriade områdena utgör ens en procent av dessa områden, säger Joakim Paasikivi, överstelöjtnant på Försvarshögskolan, till SvD.

– Jag tänker lite mer försiktigt. Det är mycket som vi inte vet, säger Paasikivi och fortsätter:

– Vi vet ingenting om förlusterna, hur många döda. Man brukar säga att försvararen brukar lida färre förluster än anfallaren i krig, eftersom det är svårare att genomföra offensiva operationer, fortsätter han.

Enligt honom är logistiken avgörande framöver. Det är omöjligt att fortsätta kriga utan mat, vatten och ny ammunition, och utan att kunna ta hand om sina skadade och få in nya soldater till området framöver.

Laddar…