ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Därför är kulturen så viktig för SD

PODD | Kulturfrågorna har inte direkt seglat upp som en het valfråga – men det finns ett parti som vill möblera om i kultursverige. Om SD vinner valet har de siktet på kulturministerposten.

SvD
Publicerad

Under väldigt många år låg svensk kulturpolitik under utbildningsdepartementets paraply. Först 1991 skapades kulturdepartementet med folkpartiets Birgit Friggebo som första chef.

Kulturbudgeten var då och är fortfarande liten, mindre än 2 procent av den totala statskassan. Men kanske säger det något om kulturens attraktionskraft att många kulturministrar ändå har hamnat på löpsedlarna?

Tumregeln när det gäller kulturpolitik är att ordna bra förutsättningar för kulturutövare och inte låta politiken styra innehållet. Men det här är något som Sverigedemokraterna vill ändra på. Ända sedan partiet kom in Riksdagen har de utmärkt sig genom ett stort intresse för kulturfrågor.

På en kvart får du veta vilka förändringar SD vill se om de får makten, och hur sannolikt det är dessa blir verklighet.

Med SvD:s reporter Elisabet Andersson och kulturchef Lisa Irenius.

Efter reklamen visas:
Därför är kulturen så viktig för SD

Lyssna på Dagens story

Dagens story produceras av Svenska Dagbladet och distribueras av Acast. Förutom att lyssna här på SvD.se kan du även höra podden i följande kanaler:

Hitta podcasten genom att söka efter ”Dagens story” – eller klicka på länkarna.