”Utspelet ska tas på allvar – det var med emfas”

Före jul var tongångarna från turkiskt håll mer försonande – till skillnad från nu, säger Turkietexperten Paul Levin. På bilden syns statsminister Ulf Kristersson (M) och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan i samband med ett besök till Ankara i november.
Före jul var tongångarna från turkiskt håll mer försonande – till skillnad från nu, säger Turkietexperten Paul Levin. På bilden syns statsminister Ulf Kristersson (M) och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan i samband med ett besök till Ankara i november. Foto: Henrik Montgomery/TT

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan höjer rösten: Sverige ska inte förvänta sig att Turkiet stödjer Sveriges ansökan till Nato efter helgens koranbränning utanför turkiska ambassaden.

– Det utspelet, även om det är politiskt, ska tas på allvar. För det var med emfas som han tryckte på detta, säger Turkietexperten Paul Levin.

Sofie Fogde/TT, Joakim Magnå/TT
Publicerad
Annons

Framför allt är detta dåliga nyheter för Sveriges regering, konstaterar Paul Levin, chef för Institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet. Han framhåller ändå att presidentens formuleringar är aningen oklara – det är nödvändigtvis inte ett slutgiltigt nej.

Däremot har tongången inte varit så här hård tidigare, säger Levin.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons