Här hittar du Europas billigaste och dyraste öl

Foto: Fredrik Sandberg/TT

En öl på krogen kan vara härligt både till vardags och på resan. I Europa varierar dock priserna rejält på vad du betalar för en halvliter. Norden ligger i topp.

Linda Iliste
Publicerad
Annons

Över hela Norden har trenden med hantverksöl och mikrobryggerier exploderat på senare år. Huruvida det är därför som de fem nordiska nationerna hittas i topp 10 av de dyraste europeiska länderna att dricka öl i är oklart. Den brittiska jämförelsesajten Finder.com listar nämligen inte vilka varumärken och sorter som är dyrast utan vad genomsnittspriset på en halvliter öl är.

Enligt deras senaste sammanställning för år 2021 säljer Norges krogar den absolut dyraste ölen i Europa. I vårt västra grannland får du betala dryga 98 kronor för en starköl å restaurang. Det kan likafullt tyckas prisvärt i jämförelse med var ölen är dyrast i världen, nämligen i Qatar, där du betalar drygt 124 kr.

Med dryga 85 kronor per halvliter kvalar Island in på andra plats i Europa. Det är 13,50 kronor dyrare än trean på listan som råkar vara Sverige. På hemmaplan kostar en starköl på tapp i snitt 71,50 kronor.

Var ska du då åka för att dricka så billig öl som möjligt? Ser man till hela världen blir det till Sierra Leone. Där kostar en halvliter öl 8 kronor. Inom Europa bör du ha siktet inställt på länderna i öst. Ringast priser hittas i Moldavien: 13 kronor för en halvliter.

Knappt 15 kronor kostar det i Georgien och Ukraina. En knapp krona ytterligare läggs på prislappen i Ungern där en halvliter öl går loss på 15,93 kronor.

Dyraste ölen i Europa

  1. Norge: 98,35 kr
  2. Island: 85,53 kr
  3. Sverige: 71,50 kr
  4. Danmark: 69,22 kr
  5. Storbritannien: 68,47 kr

Billigaste ölen i Europa

  1. Moldavien: 13,20 kr
  2. Georgien: 14,82 kr
  3. Ukraina: 14,94 kr
  4. Ungern: 15,94 kr
  5. Kosovo: 16,06 kr

Missa inte att prenumerera på nyhetsbrevet SvD Vin & Mat premium där SvD:s vinskribent Linda Pérez varje onsdag delar med sig av de bästa mat- och dryckestipsen, exklusivt för dig som prenumerant.

Du vet väl att SvD:s alla vintips finns samlade i vår Vinbas? Här fyller SvD:s vinexperter dessutom på med nya vintips varje vecka.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons