Vandrande skolbuss – för en säkrare väg till skolan

På Hörningsnässkolan i Huddinge  går många barn tillsammans till skolan. De kallar det vandrande skolbussar.
På Hörningsnässkolan i Huddinge går många barn tillsammans till skolan. De kallar det vandrande skolbussar. Foto: Pi Frisk

Många barn skjutsas till skolan. Men det är bättre för hälsan och trafiksäkerheten att gå. Med en vandrande skolbuss får man sällskap.

Mia Sjöström
Publicerad

Klockan är kvart över sju på morgonen. Utanför ­Oskars hus i Huddinge ­söder om Stockholm samlas de fem barn som ska gå till skolan tillsammans i en så kallad vandrande skolbuss. I dag är det Eve­linas mamma Caroline som ska gå med barnen. Anja, som precis börjat i förskoleklass, har bara gått med bussen i några dagar. Storasyster Freja och hennes kompisar har gått tillsammans varje morgon, i alla väder, i två års tid.

–  Det är mysigt att gå till skolan när solen håller på att gå upp. Man kan ha lite varma kläder på sig och det tycker jag om. När vi går i december ser vi stjärnorna och det är också ­mysigt, säger Freja som tycker att det känns skönt i kroppen när hon kommer fram till skolan efter promenaden.

Varje vardag går en förälder tillsammans med barn från fem olika familjer till skolan, i stället för att åka bil. Oskar, Caroline (Evelinas mamma), Evelina och Freja. Foto: Pi Frisk
Varje vardag går en förälder tillsammans med barn från fem olika familjer till skolan, i stället för att åka bil. Oskar, Caroline (Evelinas mamma), Evelina och Freja.
Varje vardag går en förälder tillsammans med barn från fem olika familjer till skolan, i stället för att åka bil. Oskar, Caroline (Evelinas mamma), Evelina och Freja. Foto: Pi Frisk

–  Det är kul att gå med sina kompisar och att man inte behöver gå med sina egna föräldrar varje dag. De tjatar ganska mycket, säger Oskar.

Idén med en vandrande skolbuss, eller ett gåtåg, är att några familjer går samman om att varsin dag i veckan ansvara för att följa alla barn till skolan. Freja, Oskar, Evelina, Algot och Anja har drygt två kilometer till sin skola, vilket brukar ta en halvtimme att gå. Första biten springer de fritt på en stig längs med en liten skog, men när de ska ta sig genom ett gammalt industriområde går de i grupp tillsammans med mamma Caroline.

Sista biten till skolan brukar vara ganska trafikerad eftersom många föräldrar lämnar sina barn på skolan med bil.

–  Vi har ungefär fem vandrande skolbussar och det betyder 25 färre bilar kring skolan varje morgon, säger barnens rektor Marianne Widercrantz.

Anja lämnar motvilligt sin pappa för att gå till förskolan med den gående skolbussen. Foto: Pi Frisk
Anja lämnar motvilligt sin pappa för att gå till förskolan med den gående skolbussen.
Anja lämnar motvilligt sin pappa för att gå till förskolan med den gående skolbussen. Foto: Pi Frisk

Biltrafiken kring skolor är ett problem. I en undersökning av trafiksäkerheten vid svenska grundskolor som försäkringsbolaget If gjort, tyckte nästan hälften av rektorerna att föräldrar som lämnar sina barn i bil är den största trafikfaran vid skolan.

Hälften oroade sig för att något allvarligt skulle inträffa och en fjärdedel sa att det redan hade skett någon olycka nära ­deras skola.

Freja skulle inte vilja åka bil till skolan.

– Det är kul att gå och prata med varandra och det är skönt att var ute, säger hon.

SvD Juniorsvd.se
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons