Här äter kockarna helst: ”Otroligt vällagad mat”

Foto: Instagram, TT

Vi frågade 50 av Sveriges främsta kockar vilka restauranger i Stockholm de själva oftast äter på. Här är plats 10 till 1.

SvD Perfect Guide
Publicerad
Annons
Foto: Instagram

10. Daphne’s

Daphne’s är den perfekta kvarterskrogen för det mörkare halvåret. Miljön är omfamnande, belysningen varm och trädetaljerna många. Här serveras en näst intill perfekt steak minute med bea, pommes frites och tomatsallad. Och så Daphne själv förstås, som de flesta kvällar lufsar runt mellan borden. En gäst som ständigt återkommer hit är Sveriges mest stjärnbeströdde krögare, Björn Frantzén.

Artillerigatan 56, daphnes.se

Foto: Instagram
Annons
Annons

9. Racamaca

Kocken Elvira Lindqvist tröttnar inte på Racamacas välkomponerade tapas. Borden går inte att boka och kön ringlar ofta lång utanför denna oerhört södermalmska och charmiga krog. Trots att det är varmt och stimmigt är personalen alltid omtänksam och håller gästerna på gott humör tills de fått pricka av vad de vill ha på menyn.

Wollmar Yxkullsgatan 5B, racamaca.se

Foto: TT

8. Grus Grus

Stockholm får allt fler vinbarer av hög kvalitet. Och om kockarna får välja hör Grus Grus vid Odenplan till de allra främsta. Frida Ronge – känd för sin unika japansk-nordiska matlagningsstil – går gärna dit och beställer oftast ”någon pastarätt och en terrine eller paté”.

Det är trångt, trevligt och ofta högljutt. Men låt dig inte luras av oborstad inredning och omatchat porslin, allt som serveras i både glas och på tallrik håller högsta nivå.

Karlbergsvägen 14, grusgrusvinbaren.se

Foto: TT

7. Voisine

Lotta Lundgren har en Stockholmskrog som hon besöker oftare än andra.
– Voisine har otrolig mat och sinnessjuka viner. Titta inte i menyn, utan låt ägarinnan Béatrice Becher bestämma åt dig.

Annons
Annons

På Voisine – franska för granne – serveras vällagad och prisvärd husmanskost med rötter i det svenska och franska köket. Menyn följer säsongerna och byts ofta, senast vi var där skänkte den smörstekta piggvaren med sås på havskräfta stor smaklökslycka.

Erstagatan 21, voisine.se/

Foto: TT

6. Lilla Ego

Stjärnkocken Stefan Ekengren återkommer alltid till Lilla Ego.

– För maten och för stämningen, det är helt enkelt den krog jag gillar bäst.

Lilla Ego-krögarna själva kallar ibland sin ögonsten för fulkrog, men de lurar ingen med sin blygsamhet eller något hemsnickrade inredning. Dagens Industri har kallat Lilla Ego för Sveriges bästa kvarterskrog och varken vi eller Sveriges kockelit säger emot.

Västmannagatan 69, lillaego.com

Foto: Pressbild

5. Café Nizza

Både Sally Voltaire och Pontus Frithiof beger sig gärna till Södermalms östra delar för att njuta av Café Nizzas potenta mix av Frankrike och Italien. Deras cacio e pepe är redan en modern Stockholmsklassiker och är man riktigt hungrig är deras fasta menyer enormt prisvärda. Det är Babette-gänget som ligger bakom krogen, en underhållande vinlista är därför att räkna med. Men det är inte bara kockar som stormtrivs på Café Nizza så se till att vara ute i god tid med din bordsbokning.

Annons
Annons

Åsögatan 171, cafenizza.se

Foto: TT

4. Bar Agrikultur

Med tanke på att hälften av middagsgästerna kommer från restaurangbranschen var det ingen överraskning att Bar Agrikultur visade sig vara en stor favorit bland kockarna. I en hemtrevlig, vinbarsdoftande lokal intill Nytorget serveras ljuvliga mellanrätter med genomgående grönt tema. Moderskeppet – krogen Agrikultur i Sibirien – är för övrigt också värd en rejäl omväg.

Skånegatan 79, baragrikultur.com

Laddar…
Foto: Charlie Drevstam/Sturehof

3. Sturehof

Vita dukar, Jonas Bohlins perfekt patinerade inredning och personal iklädd vita och röda jackor med guldpåletter. Det är tryggt att äta på Sturehof, något som mängder av svenska kockar vittnar om.

Annons
Annons

– Sturehof passar lika bra med svärföräldrarna som när man ska ut och festa, säger Jessica Frej.

Kocken och stamgästen Daniel Crespi äter oftast ostron och skaldjur. Pontus Frithiof och Monika Ahlberg är två andra frekventa besökare som gärna njuter av den urbana atmosfären och gedigna menyn – som visserligen har tonvikt på fisk och skaldjur men ändå innehåller några ljuvliga kötträtter.

Stureplan 2, sturehof.com

Foto: Hantverket

2. Hantverket

– På Hantverket är maten otroligt vällagad. Det är klassiska svenska smaker med en modern twist, säger Jennie Walldén, som bland annat vunnit Sveriges Mästerkock.

Kocken Elvira Lindqvist säger sig inte kunna få nog av Hantverkets isterband. Och visst märkts det att kökschefen Stefan Ekengren vurmar för den svenska matkulturen – här serveras raffinerad husmanskost och bemötandet från personalen är alltid kärleksfullt.

Sturegatan 15a, restauranghantverket.se

Foto: TT

1. Babette

Enkelt men elegant, avspänt men ambitiöst, italienskt men ändå franskt. Ungefär så skulle man kunna beskriva den överlägsna vinnaren och kockfavoriten Babette, som huserar mittemot skolan Norra Real.

– Jag brukar börja med en endivsallad eller lite charkuterier, och därefter en pizza, säger Niklas Ekstedt.

Anna Broms poängterar att hon alltid blir på bra humör när hon kliver in på Babette, och lyfter bland annat fram den gedigna och intressanta vinlistan.

Roslagsgatan 6, babette.se

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons