RecensionNya filmer

ScreamTiktok-generationens tur att bli uppsprättade

Vem döljer sig bakom masken?
Vem döljer sig bakom masken? Foto: Paramount Pictures/SF Studios

När slasherklassikern ”Scream” återuppstår är utmaningen att försöka fånga den yngre publiken. De nya regissörerna har uppenbarligen hårdpluggat sin föregångare, skräckregissören Wes Craven.

Publicerad
Neve Campbell och Courteney Cox repriserar sina klassiska ”Scream”-roller.

Neve Campbell och Courteney Cox repriserar sina klassiska ”Scream”-roller.

Foto: Brownie Harris/Paramount/SF Studios
Annons

När Drew Barrymore, i rollen som vettskrämd tonårstjej, knivmördades bara elva minuter in i den första ”Scream”-filmen 1996, var det chockerande på mer än ett sätt. Barrymores ansikte täckte hela filmaffischen och ingen räknade med att hon skulle dö i öppningsscenen. Manusförfattaren Kevin Williamson var inspirerad av Hitchcocks genidrag att offra sin stjärna Janet Leigh i ”Psycho” (1960) – och av en verklig seriemördare som härjat i Florida några år tidigare – men på de flesta sätt var ”Scream” något nytt.

Williamson och skräckmästaren Wes Craven använde alla klassiska verktyg i slasher-lådan, men lät både den maskerade galningen i spökmask och hans tilltänkta offer vara filmnördar som på metaironiskt 90-tals-manér kommenterade händelseutvecklingen (tills de blev brutalt nedmejade). Craven regisserade även de tre uppföljarna där Sidney Prescott (Neve Campbell) var den enda som överlevde attackerna från ständigt nya upplagor av Ghostface, medan den fiktiva filmserien ”Stab” vävdes in i handlingen.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons