Här får chefer inte mejla anställda efter arbetstid

I flera länder i Europa protesteras det mot den allt mer suddiga gränsen mellan arbetstid och ledig tid. Belgiens civilminister Petra De Sutter (mitten) är en av dem som drivit frågan.
I flera länder i Europa protesteras det mot den allt mer suddiga gränsen mellan arbetstid och ledig tid. Belgiens civilminister Petra De Sutter (mitten) är en av dem som drivit frågan. Foto: Danny Gys/AP

Nu tvingas chefer sluta ringa och mejla sina anställda på kvällar och helger. Lagen har införts på flera håll, bland annat i Frankrike och Belgien. I Portugal riskerar cheferna böter på uppemot 100 000 kronor.

Teresa Küchler
Publicerad
Annons

BRYSSEL Just som man lyckats få barnen snällt uppradade i soffan för lite fredagsmys med godis och film – så plingar det till i telefonen. Det är ett meddelande om ett mejl från chefen. Och trots barnens vädjan blir det inget soffmys för mamma, som har fullt fokus på jobbmejlet.

Eller så har kollegorna precis beställt in champagne på after work, för att skåla in helgen. Då ringer chefen med frågor. Så får man ursäkta sig, flytta tillbaka sitt fokus på jobbet igen, och gå undan för att ta samtalet.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons