RecensionTv-serier

Folk med ångestHerngren lyckas inte lyfta Backman-drama

Den lilla stadens lugn förbyts i intriger efter ett rån.
Den lilla stadens lugn förbyts i intriger efter ett rån. Foto: Ulrika Malm/Netflix

När klanen Herngren och författaren Fredrik Backman slår sig ihop skulle det kunna bli hur roligt som helst. Tempot och den snåriga handlingen får dock ”Folk med ångest” att stanna i mysstadiet.

Jeanette Gentele
Publicerad
Annons

Jag är en stor beundrare av klanen Herngren: Felix, Måns, Moa och Clara. Tv-serien ”Solsidan” är bland det roligaste man kan se, människorna är visserligen parodier, men igenkännbara parodier, annars skulle vi inte skratta så mycket åt dem och åt oss själva. Långfilmen ”Solsidan” blev dessutom lika lyckad som tv-serien. ”Bonusfamiljen” är det absolut bästa relationsdramat som visats i svensk tv på år och dag. Herngrenarna är oöverträffade på att skriva dialog som innehåller djup under den lättsamma ytan. Därför blir skådespelarna så bra, det finns något för dem att bita i och göra levande personer av, som också ger återklang hos tittarna.

Fredrik Backman är en av Sveriges mest lästa författare efter succén med ”En man som heter Ove”. Filmen i regi av Hannes Holm blev inte bara en publiksuccé utan även Oscarsnominerad. Filmatiseringen av boken ”Britt-Marie var här” blev inte lika framgångsrik, men med den spännande tv-serien ”Björnstad” i regi av Peter Grönlund byggd på Backmans bok var succén åter given. Backman är fena på att skriva bra historier.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons