RecensionDans

Liz å BillHalsbrytande metadans i ikonernas skugga

Ludde Hagberg alias Ludvig Bildstein.
Ludde Hagberg alias Ludvig Bildstein. Foto: Einar Hagberg

Så detaljerat att det blir dråpligt – Moment:teater iscensätter ett publiksamtal mellan två ikoner inom dans och teater. Det blir en uppsättning som kommenterar både sig själv och scenkonsten.

Publicerad
Linda Adami och Tilman O’Donnell som Elizabeth LeCompte och Bill Forsythe.

Linda Adami och Tilman O’Donnell som Elizabeth LeCompte och Bill Forsythe.

Foto: Einar Hagberg
Annons

Man skulle kunna säga att utgångspunkten för ”Liz å Bill” är det samtal som Elizabeth LeCompte, grundare av The Wooster Group i New York, och koreografen William ”Bill” Forsythe hade en kväll på DeSingel i Antwerpen för tio år sedan. För här framförs det nästan i sin helhet ned till minsta replik och gest. Till och med vattenflaskorna på bordet längst fram på teaterns lilla scen ser ut att vara av samma varumärke som de som syns i videoupptagningen från publiksamtalet 2011. Färgen på etiketten är dock inte densamma.

Själva samtalet är så där öppenhjärtigt svajigt mellan allvarliga funderingar och mer attitydstinna inspel som det kan vara direkt efter en föreställning. Alla eventuella egenheter hos såväl Elizabeth LeCompte och William Forsythe som hos moderatorn och kritikern Pieter T’Jonck blir extremt tydliga. Som när Tilman O’Donnell i sin version av Bill Forsythe med en underbar mimik återger hur han livligt gestikulerar och inte kan låta bli att hela tiden ta på Linda Adami som är Elizabeth LeCompte i ”Liz å Bill”.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons