Rolf Gustavsson:Merkels efterträdare måste hantera Putin

Rolf Gustavsson
Foto: AP

Tyskland går till val i ett självupptaget introvert politiskt klimat. Det stora intresset koncentreras på olika regeringsalternativ.

Rolf Gustavsson
Publicerad
Annons

Skillnaderna mellan alternativen ligger alla inom den statistiska felmarginalen. Likväl väntar Europa på besked från Tyskland i de tunga strategiska utrikespolitiska utmaningar som följer av rollen som EU:s centralmakt. Till arvet efter Angela Merkel hör att hantera ett av de allra svåraste problemen för Tyskland och Europa. Det heter Ryssland.

Tysklands enande och Sovjetunionens upplösning markerar en ny fas i relationerna mellan Tyskland och Ryssland. Den dominerande tanken i Tyskland har sina rötter i den östpolitik som formulerades av Willy Brandt och Egon Bahr: förändring genom närmande. Intensiva ekonomiska, politiska och kulturella kontakter skulle stegvis luckra upp diktaturerna och säkra stabila förhållanden i Europa. Helsingforsavtalet kan ses som en kröning av den linjen. Ryssland uppfattades som en pålitlig strategisk partner på väg att demokratiseras.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons