Tomhetens filosofiDen svåra konsten att glömma bort sig själv

Foto: Shizuo Kambayashi/TT

Finns det en verklighet bortom det individuella jaget? Den frågan försöker två nya böcker svara på. Yukiko Duke läser dem och får en bildande vandring genom västerländsk och österländsk filosofi- och litteraturhistoria.

Yukiko Duke
Publicerad
Annons

I ett uppmärksammat Sommar-program 2004 ställde regissören Ingmar Bergman den filosofiska frågan: ”Varifrån kommer musiken, varför gör människan – som enda djur – musik?” Det var en fråga han själv länge hade funderat över. Hur kunde Bach, Chopin och Beethoven plötsligt överträffa sig själva och skriva det ena verket efter det andra som fortsatt att beröra människor så starkt genom århundradena? Existerar det en gudomlig inspiration, något som får oss att nå utanför oss själva – ja, kanske rentav få kontakt med en högre makt? Lyssnarresponsen blev den största i Sommar i P1:s historia och ledde till ett uppföljande program där flera av brevskrivarna läste upp sina brev till Bergman.

I två nyutkomna böcker försöker författaren Carl-Göran Ekerwald och Japankännaren Lars Vargö att på olika sätt ringa in en möjlig verklighet bortom det individuella jaget. För vissa skulle det kunna vara ett sätt att beskriva det gudomliga på. Andra skulle kanske se det som en definition av perfektion på konstens eller sportens område. För många är det tanken på en parallell tillvaro, där våra döda befinner sig.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons