Banbrytande i anrika Bordeaux: ”Får kritik”
Som en av det anrika distriktets mest berömda egendomar är det långt ifrån självklart att Château Latour nu ikläder sig rollen som vinpionjär.
Att vara banbrytande i Bordeaux är kontroversiellt. Särskilt om banbrytaren är en av vindistriktets mest historiska vinegendomar. Att Château Latour avviker från ”en primeur”, proceduren där bordeauxslotten säljer sitt vin innan det buteljerats till något nedsatt pris, har gett reaktioner.
– Vi har fått kritik och det var väntat. Men vi tvekar inte att ändra på något givet att det ger någonting bättre. Att sälja vin som inte är färdigt är väl kontroversiellt i sig?
Château Latours sälj- och marknadschef Jean Garandeau blickar ut från 23:e våningen i DN-skrapan. Han lovordar förmiddagsdisets mjuka dans över Mariebergsfjärden innan han slår sig ner, tar en sipp av sitt mineralvatten och förklarar:
– Vinerna som säljs en primeur når sina köpare bara några år efter skörd och riskerar att konsumeras för unga. Vi människor väntar ju inte gärna på goda upplevelser. Att avvika från en primeur innebär att vi själva väljer när vi ska sälja våra viner. Därmed säkerställer vi att vinerna har lagrats perfekt och är redo att njutas från dagen de når marknaden.
Château Latour, som ligger i södra delen av Pauillac, är ett av de fem slotten i Bordeaux som 1855 fick epitetet Premier Cru Classé vid klassificeringen av Médocs viner inför den stora världsutställningen i Paris. Kanske var det inte så överraskande.
Magins skimmer har vilat över slottet ända sedan Englands adelsvälde och den rika medelklassen utvecklade sin raffinerade smak för vin under 1700-talet. Det sägs att år 1767 var ett fat från Château Latour värt 20 gånger mer än i princip alla andra fat från Bordeaux. Sedan 1993 ägs egendomen av François Pinault, vars portfölj bland annat omfattar Yves Saint Laurent, Gucci och auktionsfirman Christie’s.
Vinerna från Château Latour är så eftertraktade att egendomen skulle kunna sälja sin produktion flera gånger om. Jean Garandeau är i Stockholm för att presentera några av de senaste årgångarna, däribland Château Latour från 2013, andravinet Les Forts de Latour från den omsusade årgången 2015 och tredje vinet Pauillac de Latour från 2016.
Vad är det som avgör när ett vin är redo att lanseras?
– När vinet ger direkt glädje. Frukten får inte upplevas stängd utan vinet ska uttrycka sig självt och ge en tydlig känsla av sin växtplats. Vissa årgångar kräver längre tid i källaren medan andra mognar snabbare.
Att dricka ett vin från Château Latour är som att sitta i passagerarsätet på en Maserati som smeker en smal landsväg med 400 hästkrafter. Kraften, koncentrationen och de mjuka kurvorna snor åt sig hela din uppmärksamhet. Här balanseras jordnära toner med ren svartvinbärsfrukt och den för Latour så typiskt grusiga mineraliteten, som ger energi och sensation.
Vad är det som gör vinerna så unika?
– Det är vår magnifika vingård som har förädlats av en stor vinfamilj i många generationer. Latour är en helhet i ständig utveckling som formas av tid, omsorg, precision och uppmärksamhet.
Traditioner är viktiga, men ni är inte rädda för förändring?
– Vi fokuserar både på tradition och innovation och tvekar inte inför att ändra regler eller använda ny teknik. I mitten av 1960-talet bytte vi till exempel våra jäskar av ek mot ståltankar. Det ansågs revolutionärt och skojades om att vi gjort Château Latour till ett mejeri. Men i dag är ståltankarna standard hos flera av de stora slotten. Beslutet att inte sälja våra viner en primeur är också ett slags innovation. Det är ett fastställande vi övervägt noggrant och vi menar att det här kommer att gynna många vinälskare.
Jean Garandeau lyfter sitt vinglas och snurrar. Château Latour 2014 sveper som blodrött silke i kupan.
– Vi släpper 2014 nästa år. Men det här är gott redan nu, eller hur? Det anses inte vara en spektakulär årgång generellt, men det är en av mina favoriter. Här finns ett starkt uttryck av växtplatsen.
Vinet är fantastiskt, vad äter vi till?
– En hummer från Bretagne med rödvinssås, delikata schalottenlökar och krossad potatis med smör, vitlök och timjan.