Psykolog: Undvik dopaminfällan när du dejtar

”Vi behöver vara väldigt klarsynta med vårt mänskliga, psykologiska fungerande och hur det krockar med apparnas konstruktion”, säger Angela Ahola, doktor i psykologi.
”Vi behöver vara väldigt klarsynta med vårt mänskliga, psykologiska fungerande och hur det krockar med apparnas konstruktion”, säger Angela Ahola, doktor i psykologi. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Tusentals singlar letar efter en partner och februari brukar vara den månad då flest människor registrerar sig på dejtingsajter. En del hittar kärleken medan andra hamnar i dopaminfällan, enligt Angela Ahola, doktor i psykologi.

Amanda Alvarsson/TT
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Över två miljoner människor levde år 2020 i ett självhushåll i Sverige, en siffra som enligt SCB stadigt ökat de senaste åren. Angela Ahola är doktor i psykologi och hon anser att ett land behöver ha en viss nivå av välstånd för att kunna ha många singlar. Något som kan ha gjort svenskarna mer kräsna när det gäller att hitta en partner.

– Det kostar en hel del att hålla ett hushåll rullande, har man inte kapitalet att ensam klara av det så går det inte. Då kan man tvingas att fortsätta vara gifta av ekonomiska skäl. Det enkla svaret är: vi är singlar för att vi kan, säger Angela Ahola.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons