Tyske presidenten Frank-Walter Steinmeier och Litauens president Gitanas Nauseda på besök på Natobasen i Rukla.
Tyske presidenten Frank-Walter Steinmeier och Litauens president Gitanas Nauseda på besök på Natobasen i Rukla. Foto: Adam Sundman

Rädslan i Litauen: ”Kan inte utesluta rysk attack”

Inklämt mellan Belarus och Kaliningrad fruktar Litauen att bli nästa mål för Putin – om Ryssland inte stoppas i Ukraina. Nu rustas Natobaserna i den lilla baltstaten, vars historia lär ut att inte låta sig vaggas in i trygghet.

Text: Karin Thurfjell. Foto: Adam Sundman.
Publicerad

 VILNIUS/RUKLA Mantas Vilimas är en prydligt klädd 31-åring vars födelseattest anger Vilnius, Sovjetunionen. När han var sex månader gammal, 1991, blev Litauen ett självständigt land. Till en början räknades baltstaten som ett u-land, och 90-talet var ”helt vilt”. Men ekonomin växte som ogräs. Och 13 år efter självständigheten blev Litauen medlem av både EU och Nato.

Nu driver Mantas Vilimas sitt eget tv-produktionsbolag som mest gör program om populärkultur. Kontoret ligger i ett kolossalt komplex i norra Vilnius, som tidigare var en sovjetisk fabrik. Nu hyser de oändliga spöklika korridorerna med raka rader av identiska bruna dörrar olika småföretag, som dansstudios, apputvecklare och reklambyråer.