Teslas nya – från noll till hundra på 2 sek

Volvos konceptbil Concept Recharge visar hur utformningen kan bli på företagets nya elbilar.
Volvos konceptbil Concept Recharge visar hur utformningen kan bli på företagets nya elbilar. Foto: Volvo

Försäljningen av elbilar ökar snabbt i Sverige – och allt fler nya modeller är på väg ut på svenska vägar. Här är några av de många nya elbilar som snart finns på marknaden.

Tomas Augustsson
Uppdaterad
Publicerad
Annons

1 / 11

Ny toppmodell från Audi

Nu ökar tillverkarna snabbt på utbudet av olika elbilsmodeller. Var femte ny bil som såldes förra året i Sverige var en elbil – och i år beräknas var tredje ny bil bli en elbil, enligt branschorganisationen Mobility Sweden.

Audi är ett av de företag som siktar på en snabb ökning. Målet är att till 2025 ha mer än 20 eldrivna modeller till försäljning.

Ett av tillskotten kommer mot slutet av 2022 med nya Audi Q6 e-tron, en suv som byggs på PPE-plattformen.

Plattformen har utvecklats av Audi ihop med koncernsyskonet Porsche och ska framför allt användas för lite större och lyxigare bilar, både för suvar och sedaner.

Q6 e-tron får bland annat ett 800 voltssystem som ger snabbare laddning. Men än så länge har Audi inte visat upp mycket kring bilen.

Däremot har något mer kommit ut kring konceptbilen A6 e-tron. Bilen visades upp för snart ett år sedan och börjar tillverkas under 2023.

A6 e-tron får bland annat snabbladdning med 270 kW och ska klara att köra över 70 mil på en laddning. Bilens 800-voltssystem gör att den kan ladda 30 mils körning på tio minuter.

Annons
Annons

2 / 11

Toyota svänger om kring elbilar

Namnet låter märkligt men bZ4x är starten på Toyotas stora elbilssatsning. Foto: Toyota

Världens största biltillverkare, Toyota, har varit senstartade när det gäller rena elbilar. Företaget har i stället satsat mycket på sina hybrider.

Men i slutet av förra året syntes en klar omsvängning och nu utlovar även Toyota en rad nya elbilar.

Koncernens lite lyxigare varumärke Lexus är redan igång och säljer sedan ett år tillbaka elbilen Lexus UX300e i Sverige. Sedan är bland annat en eldriven sportbil på gång från Lexus.

I slutet av 2022 ska Toyota börja sälja sin egen elbil bZ4x. Namnet är lätt tungvrickande och bygger på att bZ står för beyond zero, vilket ska uttolkas som att Toyota vill uppnå mer än bara nollutsläpp från bilen.

Det är en suv som också blir först med den nya elbilsplattformen e-tnga. Enligt Toyota ska den fyrhjulsdrivna bilen vara bra på körning under svåra förhållanden. Räckvidden blir 45 mil.

Annons
Annons

3 / 11

Folkabussen återuppstår i elform

Volkswagen blev under 2021 den största leverantören av elbilar i Sverige. Det drevs av elbilarna ID3 och ID4.

Nästa elbil får föga förvånande namnet ID5. Det handlar i grunden om en systerbil till ID4 och båda bygger också på bolagets nya elbilsplattform MEB.

ID5 får en räckvidd på 51 mil och klarar dubbelriktad laddning. Det gör att bilens batteri kan ladda andra saker och exempelvis fungera som ett batterilager för hela huset.

ID5 beräknas kosta 550 000 kronor i grundversionen och leveranserna inleds i Sverige i början av sommaren.

Under 2022 ska Volkswagen också ha premiär för ID.buzz, en eldriven variant av den klassiska folkabussen. Den ska vara redo att visas upp hos svenska återförsäljare i slutet av året.

Annons
Annons

4 / 11

Kia går upp i storlek

Kia har framför allt sålt mycket av sin elbil e-niro. Den kommer efter sommaren i en ny lite större version med något bättre räckvidd.

På senare tid har även försäljningen av Kia EV6 tagit fart. Den byggs på en ren elbilsplattform och mot slutet av 2022 kommer bilen också i en ny version, EV6 GT.

Den ska klara att göra noll till hundra på 3,5 sekunder. Precis som nuvarande EV6 kan den också användas för att ladda andra apparater och den laddar själv riktigt snabbt.

Lite senare, under 2023, kommer även Kia EV9. Den bygger på samma plattform som EV6 men är betydligt större.

Än så länge har EV9 bara visats upp som konceptbil som bland annat fått en något annorlunda ratt. Kia beskriver den som en familjevänlig suv med en räckvidd på upp emot 48 mil.

För att minska luftmotståndet och öka räckvidden har sidobackspeglarna ersatts av kameror.

Annons
Annons

5 / 11

Tesla lägger fokus på Model Y

Tesla har kommit med nya versioner av sina bilar Model X och Model S. Fast de har än så länge bara börjat levereras i USA.

Bilarna får tre stora skärmar, avancerade spelfunktioner för passagerarna, nytt ljudsystem med mera.

En av modellerna kan gå från noll till hundra på 2,1 sekunder och en annan klarar att köra 66 mil på en laddning.

Bilarna går att beställa även i Sverige men det är än så länge inte klart när leveranserna kan ske. Tesla lovar besked samtidigt som produktionen för den europeiska marknaden sätter igång.

Tesla fokuserar nu framför allt på nya suven Model Y Performance som byggs i Tyskland vid Teslas nya fabrik i Berlin. Leveranserna på den svenska marknaden av den modellen inleds under maj.

I vanlig ordning uppdaterar Tesla löpande sina bilar via trådlös uppkoppling. Men det väntar även en större förändring av hårdvaran. För bilarna som tillverkas i Berlin ska på sikt också börja använda Teslas nya batteri.

Annons
Annons

6 / 11

Polestar går före Volvo

Polestar 3 börjar byggas i år. Foto: Stefan Isaksson/Polestar

Svensk-kinesiska Polestar, som till hälften ägs av Volvo Cars, är på väg med sin tredje bil. Nya Polestar 3 kan beskrivas som en något större prestanda-suv som under 2022 börjar byggas i Volvos fabriker i USA och Kina.

Polestar beskriver den som en bil som ”kommer att definiera utseendet för stadsjeepar i den elektriska tidsåldern”.

Bilen ska klara att köra över 60 mil på en laddning och den ska enligt Polestar själva bland annat kunna jämföras med Porsche Cayenne.

Den nya Polestarbilen byggs på Volvos nya elbilsplattform SPA2. Det är samma bas som kommer att användas även för Volvos efterföljare till XC90.

Efter det väntar den något mindre Polestar 4 innan Polestar 5 kommer 2024. Den senare blir bolagets verkliga prestigemodell. Det handlar då om en färdig version av konceptbilen Polestar Precept som tidigare visats upp.

Polestar 5 beskrivs som en fyrdörrars prestandabil. Den kommer bland annat att få en ny aluminiumplattform som håller på att utvecklas i Coventry, Storbritannien.

Annons
Annons

7 / 11

Volvo med eldriven toppmodell

Volvo Cars har kanske de högst ställda elektrifieringsmålen av alla traditionella biltillverkare. Från 2030 ska bolaget enbart tillverka elbilar.

Men än så länge är det inte mer än 6 procent av alla Volvobilar som är helelektriska och utbudet begränsar sig till två modeller, XC40 Recharge och C40 Recharge.

Men senare i år ska Volvo visa upp sin kommande toppmodell. Då kommer nämligen efterföljaren till XC90.

Den nya bilen ryktas gå under namnet Embla och bygger på nya SPA2-plattformen. SPA2 blir också den nya basen för flera av Volvos kommande elbilar.

Embla väntas låna en del drag från konceptbilen Concept Recharge som Volvo visade upp i somras. Den nya suven kommer också att kunna bli självkörande i viss utsträckning, i alla fall i de länder där lagen tillåter det.

Annons
Annons

8 / 11

Nya uppstickare slår sig in

När bilarna ställs om mot eldrift öppnas också dörren för helt nya bolag som bara satsar på elbilar. Det märks tydligt på den svenska marknaden där flera uppstickare nu försöker ta sig fram.

MG har till exempel lockat många med sina låga priser på privatleasing. Nu har bolaget också börjat sälja elkombin MG5 som började levereras i mars för ett pris på 420 000 kronor.

Men även andra kinesiska bolag som Nio och Xpeng satsar på den svenska marknaden. I Sverige visar till exempel Xpeng nu upp sina modeller P5 och P7.

P5 är först ut att lanseras på den svenska marknaden i år, följt av Xpeng P7 senare. P5 kostar 550 000 kronor i grundutförande och ska börja levereras i Sverige mot slutet av året.

Annons
Annons

9 / 11

BMW köldtestar nya elbilen

Kommande elbilen BMW i7 har testats i Arjeplog för att se hur den klarar snö och kyla. Foto: Uwe Fischer/BMW

BMW fortsätter att trycka ut fler elbilar och näst på tur står BMW i7. Den har tidigare bland annat testats i hett klimat och har gjort vintertester i Arjeplog.

BMW beskriver bilen som en sedan i lyxklassen och utgångspriset för BMW i7 ligger på 1,6 miljoner kronor. Under 2023 kommer en variant med ännu mer prestanda.

Bilen kommer att tillverkas med både elmotor och förbränningsmotor. Men i Sverige är det enbart den rena elbilsvarianten som ska säljas.

Enligt planerna börjar leveranserna i Sverige av nya BMW i7 i november.

BMW bygger elbilarna på samma plattform som de vanliga bilarna med förbränningsmotor. Det gäller även när nya eldrivna instegsmodellen iX1 kommer senare i år.

Under 2023 kommer även en ny elbil i BMW 5-serien. Dessutom kommer nya Mini Countryman som elbil.

Annons
Annons

10 / 11

Renault hoppas på E-tech

Renaults nya Megane E-tech kommer i två versioner. Foto: Renault

Renaults nya elbil Megane E-tech kommer i två versioner. Priset ligger på drygt 400 000 kronor för den variant som klarar en sträcka på 30 mil på en laddning.

Versionen med lite större batteri har en räckvidd på 45 mil och kostar då ytterligare 50 000 kronor.

Megane E-tech bygger på en ny plattform för elbilar, CMF-EV. Megane blir först med den men den ska används även för andra nya elbilar från Renault.

Med den nya plattformen ska det gå att bygga bilar som är 4,7 meter långa, en halvmeter längre än Megane E-tech. Det ska även gå att sätta in ett större batteri än det 60 kWh-batteri som Megane E-tech har.

Annons
Annons

11 / 11

Nya prestandabilar från Mercedes-AMG

Mercedes-AMG EQE kommer i form av två nya modeller. Foto: Mercedes-Benz
Insidan av nya Mercedes-AMG EQE. Foto: Mercedes-Benz

Elbilarna har oftast legat i lite högre prisklass. Och den trenden lär bestå när Mercedes prestandadivision AMG kommer med två modeller av Mercedes nya elbil EQE.

AMG uppdaterar motor, fjädring, bromsar och ljudet inne i bilen. Båda modellerna har helt variabel fyrhjulsdrift med en motor på varje axel.

Toppversionen har 687 hästkrafter och räckvidden för standardmodellen är 60 mil.

Försäljningen inleds senare i vår.

Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons