Nya trenden – att bada på vintern

Det är 13 minusgrader i luften, men Gabriel tvekar inte. Han badar ute året om.
Det är 13 minusgrader i luften, men Gabriel tvekar inte. Han badar ute året om. Foto: Alexandra Bengtsson

En stickande, brännande känsla – men skönt efteråt. Så sammanfattar Gabriel den nya trenden – att hoppa i plurret mitt i vintern!

Tina Harr
Publicerad

Att vinterbada har blivit allt mer populärt på senare tid. Det har kommit flera böcker om kallbad och forskare har intresserat sig för vilka hälsoeffekter badandet har. Många säger att de blir både piggare och gladare och känner mindre stress efter att ha badat iskallt. En av dem som badar utomhus året runt är Gabriel i Storuman i Lappland.

– Det är skönt efteråt – speciellt när man får basta, säger Gabriel som den här vintern än så länge har badat ungefär sex gånger.

Först rullar Gabriel ut liggunderlaget och sedan tar han av overallen och sätter på sig joggingskor innan han hoppar i vattnet. ”Mössan behåller jag på också”, säger han. Foto: Alexandra Bengtsson

Gabriels mamma Lina har länge badat på vintrarna, även Gabriels morfar. I dag är Lina, Gabriel och lillasyster Noomi i Luspviken i Umeälven för att ta ett dopp. Utomhus är det runt 13 minus men det är inget som skrämmer Gabriel.

– Nu känner jag mig lite kall och nervös men taggad, säger han.

Vant tar han av sig den rymliga overallen och lägger ut ett blått liggunderlag på snön. Det är bra att stå på efter att man kommer ur det kalla vattnet. Det är viktigt att hålla huvud och fötter varma, eftersom det försvinner en massa värme därifrån.

– Jag springer i och doppar mig snabbt, och har alltid mössa på mig, tipsar Gabriel om innan han med bestämda steg traskar ut i snön.

Med bestämda steg går Gabriel ner i det iskalla vattnet. Foto: Alexandra Bengtsson

Han går sedan rakt ut i det några grader varma vattnet och sänker snabbt ned kroppen, innan han med lika bestämda steg går upp från det kalla vattnet och ställer sig på liggunderlaget. Nu gäller det att snabbt få av sig blöta badkläder och på med varma, torra kläder.

– Det var faktiskt varmare än förra gången. Nu känns det skönt – det sticker liksom i huden, säger han.

Efter att man har badat ökar endorfinerna i kroppen. Endorfiner är kroppens må bra-hormon, de gör att man kan känna sig pigg och glad.

”Nu ska det bli skönt med en bastu”, säger Gabriel efter vinterbadet. Foto: Alexandra Bengtsson

Personer med hjärtsjukdomar rekommenderas inte vinterbad. Blodtrycket går upp när man går ner i kallt vatten. Och man bör inte doppa huvudet, eftersom det kan leda till att man snabbt kyls ned.

Gabriels bästa tips för vinterbadare?

– Inget såsande innan man ska i, annars hinner man bli kall. Man måste ha bestämt sig innan.

Erbjudande - prova SvD Juniorjunior.prenservice.se
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons