Annons

Boosta din pension utan att öppna plånboken

Har du koll på vilka val, som du gör i din vardag, som påverkar din pension? Om inte så är det läge att skaffa sig det. Då kan du enkelt göra små val som långsiktigt påverkar din pension stort – utan att du behöver öppna plånboken!

Pensionen påverkas av alla val du gör i livet – stora som små.

Pensionen påverkas av alla val du gör i livet – stora som små.

Pensionen påverkas av alla val du gör i livet – stora som små.

Pensionen påverkas av alla val du gör i livet – stora som små.

Pensionen påverkas av alla val du gör i livet – stora som små.

Pensionen påverkas av alla val du gör i livet – stora som små. Men det är
oroväckande få som faktiskt känner till hur man själv kan vara med och påverka. Allt handlar inte bara om månatliga avsättningar till ett konto utan även dina livsval kommer att påverka det som i framtiden blir din lön.

Välj rätt arbetsgivare

För många kommer den totala pensionen utgöra ungefär hälften till två tredjedelar av den tidigare inkomsten. Men saknar du tjänstepension kan pensionen bli betydligt lägre, ungefär 30 procent av inkomsten.

Jobba – heltid och länge

Hur länge och hur mycket du jobbar spelar stor roll för din framtida pension. Både din allmänna pension och den pension du får från din arbetsgivare, så kallad tjänstepension, är baserad på ditt totala arbetsliv. Kom ihåg att det enbart är lön du skattar för som räknas!

Placera dina pengar långsiktigt och till låga avgifter

Ett pensionssparande är vanligtvis ett långsiktigt sparande och mår
därför bra av att placeras i lite högre risk fram till dess att du har cirka 10 år kvar till pension. Se även till att avgifterna för dina fonder inte är allt för höga, det kan du spara många tusenlappar på.

Var rädd om din hälsa

Var rädd om dig själv och din hälsa – det är vårt bästa privatekonomiska råd
inför pensionen! Om du blir sjukskriven en längre period blir din inkomst lägre än om du arbetar. Vilket innebär att även dina avsättningar till den allmänna pensionen och eventuell tjänstepension blir mindre.

Efterlevandeskydd eller inte?

Ett efterlevandeskydd är bra, om du har behov av det! Men se till att du inte har ett skydd i onödan exempelvis om du inte har en efterlevande berättigad pengarna, då kan du gå miste om extra avsättningar till din pension.

Måste jag ändå spara?

Även om du gör kloka val under ditt arbetsliv så behöver du hur som helst
komplettera din pension med egna avsättningar. Hur mycket behöver du spara? Ta hjälp av verktyget ”Spara med SPP” för att komma ett
ytterligare steg närmare dina pensionsdrömmar.