Mats Johansson (1951–2017):I Trumpland leder McMaster mot Bannon med 2–0

Mats Johansson (1951–2017)

Det svänger i amerikansk utrikespolitik, men i inrikespolitiken går det trögare för Vita huset. Missnöjet med presidenten är fortfarande på minus.

Publicerad
Nej, The First Lady har inte arbetat i världens äldsta yrke. Detta påstående kostade Daily Mail mycket pengar och en ursäkt.

Nej, The First Lady har inte arbetat i världens äldsta yrke. Detta påstående kostade Daily Mail mycket pengar och en ursäkt.

Foto: insight media
Annons
Nej, The First Lady har inte arbetat i världens äldsta yrke. Detta påstående kostade Daily Mail mycket pengar och en ursäkt.

Nej, The First Lady har inte arbetat i världens äldsta yrke. Detta påstående kostade Daily Mail mycket pengar och en ursäkt.

Foto: insight media
Nej, The First Lady har inte arbetat i världens äldsta yrke. Detta påstående kostade Daily Mail mycket pengar och en ursäkt. Foto: insight media

”Det amerikanska folkets fiender”

USA:s president om medierna som bara publicerar påhitt (fake news).

NÖJDSIFFRAN: minus 10,2

Skillnaden mellan dem som är nöjda med hur presidenten sköter jobbet (job approval) och dem som är missnöjda (42,1-52,3), enligt snittet i Real Clear Politics sammanvägning av mätningar från de senaste två veckorna (11/4).

PRISBELÖNAD. Årets vinnare av Pulitzer-priset för bästa journalistik i USA blev David Farenthold, Washington Post, för två avslöjanden: dels att Trump inte hade skänkt insamlade pengar i sin stiftelse för välgörenhet till sådan utan använt pengarna till egna utgifter, dels vilken kroppsdel på kvinnor Trump gillade att ta på.

FYLLNADSVAL. I Kansas avgjordes på tisdagen fyllnadsvalet till representanthuset efter den nye CIA-chefen Mike Pompeo. I ett distrikt som Trump vann med 27 procents marginal behöll republikanernas kandidat mandatet med endast 7 procent. Den 18 april går ett distrikt i Georgia till fyllnadsval och den 11 maj ett distrikt i Montana.

Annons
Annons

SKATTEREVOLT. Efter den stoppade sjukvårdsreformen har Trump dragit tillbaka sin plan för skattereform, som var ett huvudnummer i hans valkampanj. Nyhetsbyrån AP vet varför.

MÅNGMILJONÄR. En av Trumps närmaste rådgivare, Kellyanne Conway, tjänade 800 000 dollar förra året som konsult medan presidentvalskampanjen pågick. Bland kunderna fanns en rad organisationer som nu påverkas av Trumps politik, uppger media.

KRIGET. Den nationelle säkerhetsrådgivaren McMaster vann två segrar den gångna veckan; dels fick han Steve Bannon sparkad från Nationella Säkerhetsrådet, dels fick han igenom den militära insatsen mot en flygbas i Syrien. Nätmagasinet The Hill analyserar.

Medan alternativhögern skämmer ut sig i sin likgiltighet för gasattackerna i Syrien. ”America Last!”

HÄMND. President Trump som fick tre miljoner färre röster än motkandidaten i valet hotar att hämnas på de republikaner i kongressen som inte stödde hans förslag till sjukvårdsreform. Han ska ställa upp motkandidater i kongressvalen nästa år där inte partiet sparkar de misshagliga som velat representera sina väljare.

W BUSH. Stoppa nedskärningen av biståndet till HIV-bekämpning i Afrika, vädjar USA:s president nr 43 George W Bush i en artikel.

MILJARDER. Flera tusen miljarder dollar ska satsas på infrastrukturinvesteringar lovade Donald Trump i valrörelsen. I veckan lovade han bara tusen miljarder, dock utan att förklara hur det ska gå ihop med stora skattesänkningar, enligt Washington Post.

MILJONER. Presidentens främste supporter i TV, Fox News ankare Bill O´ Reilly ska betala 13 miljoner dollar till fem kvinnor enligt en uppgörelse som handlar om sexuella trakasserier. Presidenten kritiserar vännens beslut; ”han är en bra person och har inte gjort något fel.”

STÄMD. Vita huset vägrar att offentliggöra besökslistorna och därför stämmer tre rättighetsorganisationer Homeland Security för att få ut uppgifterna.

FRIAD. Till sist gratuleras presidenthustrun Melania för att ha vunnit mot Daily Mail och bloggaren Webster Tarpley, 71, som bett om ursäkt för att ha påstått att hon har arbetat i ett av världens äldsta yrken. En bra slant lär ha medföljt uppgörelsen för att de skulle slippa rättegång.

Påskens Trumpkrönikör: Mats Johansson

TITTARTIPS! Missa inte SNL-showen med ”Donald” och ”Melania”!

EXTRA PÅSKLÄSNING! Max Eskilsson på Natobloggen om konsten att besegra ondskan. I Svensk Tidskrift intervjuar Amelie Langby en Afghanveteran apropå den orättvisa kritiken mot den svenska insatsen. Och i Borås Tidning skriver jag om Brexit, efter ett besök i terrordådens London.

Säkerhetsrådet återkommer efter påsk. Läsekretsen tillönskas fred på jorden samt fyllda påskägg.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons