”Vi började få samtal och fick signaler utifrån”

SOS Alarm vet inte vad som gick fel när larmet om ”Viktigt meddelande till allmänheten” tjöt över Stockholm av misstag.

– Från en början såg vi inte själva att det hade gått ut skarpt, säger Linda Bengtsson, presschef på SOS Alarm, till SvD.

Erik Jerdén
Publicerad
Annons
Operatörer på SOS Alarm på Malmskillnadsgatan i Stockholm. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Operatörer på SOS Alarm på Malmskillnadsgatan i Stockholm.
Operatörer på SOS Alarm på Malmskillnadsgatan i Stockholm. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Runt 22-tiden söndagen tjöt larmet om ”Viktigt meddelande till allmänheten” över Stockholm. Enligt Linda Bengtsson var det ett test av systemen som gick fel.

– Vi gör tester på rutinbasis veckovis för att se om systemet fungerar. Av nån anledning blev det skarpt i Stockholmsområdet, säger hon.

Tanken var att testet det skulle vara ett tyst test, men av någon anledning tjöt larmet över hela Stockholm.

– Vi vet inte varför, säger Linda Bengtsson.

SOS Alarm märkte inte själva att larmet gick ut, enligt Linda Bengtsson. Det var när samtalen började komma in som de reagerade.

– Vi började få samtal och fick signaler utifrån. Till en början såg vi själva inte att det hade gått ut skarpt, säger hon.

Tidningar, tv, polis, räddningstjänst – alltså alla – så det blev väldigt kaosigt där under några minuter.

Det dröjde över tio minuter från att signalen startade till dess att Krisinformation.se meddelade på Twitter att det var falskt alarm.

– Hade det varit skarpt så hade vi ju haft information när vi aktiverar larmet. Vi skickar bara ut på uppdrag av polis eller räddningsledare, men eftersom det var ett test hade vi ingen information kopplad till testet, säger Linda Bengtsson till TT.

Sveriges Radios P4-kanaler är kriskanaler tillsammans med myndigheternas sajt Krisinformation.se. De fick information om att det inte var någon fara först när SOS Alarm meddelade det på Twitter.

– Det var en kollega som jobbade och så fort det började larma så ringde alla. Tidningar, tv, polis, räddningstjänst – alltså alla – så det blev väldigt kaosigt där under några minuter, säger Love Bergström på Sveriges Radios sändningsledning till TT.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons