Reportage

Hemlig dagbok: Wallenberg avrättad med gift av ”Doktor död”

Exakt vad som hände med Raoul Wallenberg har aldrig klarlagts. Enligt KGB-chefens Ivan Serovs dagböcker ska Wallenberg ha avrättats 1947 av ”Doktor död”, Grigorij Majranovskij.
Exakt vad som hände med Raoul Wallenberg har aldrig klarlagts. Enligt KGB-chefens Ivan Serovs dagböcker ska Wallenberg ha avrättats 1947 av ”Doktor död”, Grigorij Majranovskij. Foto: TT, Privat

KGB:s förste chef Ivan Serov skrev dagböcker i hela sitt liv. Långt efter hans död återfanns materialet i en dold vägg i hans datja utanför Moskva. Nu ges materialet ut i bokform. Enligt dagböckerna gav diktatorn Stalin order om att Wallenberg skulle avrättas när han hade ”förlorat sitt värde”.

Jonas Gummesson
Publicerad
Annons

MOSKVA. Vera Serova bor numera själv i sin farfars KGB-chefens gamla sommarhus utanför Moskva. Nu berättar hon för SvD hur det gick till när anteckningarna upptäcktes av en ren slump, bara det i sig en spionhistoria med klassiska ingredienser. Skillnaden är att den här är på riktigt.

– Vi började renovera garaget och då hittade vi två resväskor med papper gömda i en dold vägg. Jag förstod på en gång vad det var eftersom jag visste att min farfar skrev dagböcker, han berättade det och jag såg honom göra det, men jag visste inte att det var så mycket material. Det var tusentals sidor, säger Vera Serova till SvD.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons