Ella är Sápmis blivande musikstjärna

Ella är same och sjunger och rappar. Hon beskrivs som Sápmis blivande musikstjärna. ”Jag har stora mål med musiken”, säger hon.

Tina Harr
Publicerad
Ella sjunger nästan varje dag och drömmer om att bli artist. "Om man har haft det jobbigt med något så kan det vara skönt att skriva en låt om det." Foto: Max Zakrisson

Ella bor i Kiruna och har älskat musik ända sedan hon var liten. Nu skriver hon egna låtar och drömmer om att bli artist när hon blir stor.

– Jag började lyssna på Meghan Trainor när jag var liten. Hon bor i USA och sjunger engelska låtar. Sedan försökte jag sjunga och klä mig som henne, säger Ella.

Ella har en egen mikrofon hemma som hon sjunger i nästan varje dag efter skolan.

– Ibland har jag övat så mycket att jag har tappat rösten.

Ella kommer ofta på sina låttexter när hon är ute och promenerar. Foto: Max Zakrisson

Ella både sjunger och rappar. Att hon började rappa är mycket tack vare en förebild som har betytt extra mycket – artisten och människorättsaktivisten
Maxida Märak, som rappar, jojkar och jobbar för samers rättigheter.

– Jag var på hennes konsert när jag var nio och efteråt fick jag träffa henne. Jag tycker om hennes musik, hon skriver bra låttexter och så är hon trevlig. Jag tycker om henne som person.

När Ella är ute och går brukar hon få idéer vad hennes låtar ska handla om. Hon tänker på olika saker hon har varit med om och skriver ner tankarna som anteckningar i mobilen.

– Jag har alltid haft en förmåga att skriva texter. Ibland fastnar jag, men då tar jag bara en paus och gör något annat en stund, säger hon.

Varje onsdag är Ella i studion och jobbar med ny musik, tillsammans med sin musiklärare. Foto: Max Zakrisson

När Ella har skrivit texten letar hon efter olika takter och melodier på Youtube, som passar till orden hon har skrivit.

Björn Pettersson Thuuri är Ellas musiklärare och producent. Han är den som gör bakgrundsmusiken och hjälper till att spela in låtarna. Varje onsdag ses de i studion och jobbar på ny musik.

Nyligen uppträdde hon med sin första låt ”Göra saker värre än du tror” på samernas national-dag. Den handlar om att ibland görs saker till en stor grej. Till exempel om man säger något till någon och så blir det missförstånd.

– Det var första gången jag skulle göra ett sådant stort uppträdande. Jag var jättenervös och tappade bort mig i början. Men det gick över efter en stund.

Nu har Ella skrivit tre låtar och planerar att släppa dem på sin Youtube-kanal framöver.

Vad krävs för att bli en bra artist?

– Rösten är väldigt viktig. Man behöver kunna texterna ordentligt. Och sedan måste man tro på sig själv, säger Ella.

Prova SvD Juniorjunior.prenservice.se