ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Money monsterSamhällskritik på Bamse-nivå

George Clooney.
George Clooney. Foto: UIP

Jodie Fosters senaste regiuppdrag mynnar ut i ett ytterst otydligt mummel: bitvis underhållande men ”Money monster” vågar inte vara kontroversiell på riktigt.

Jan Söderqvist
Publicerad
Annons

Har man inga pengar i plånboken kan man ju alltid titta på pengar i tv. Programmet ”Money monster” låtsas vara ekonomijournalistik, men inte särskilt övertygande. George Clooney är den gapige programledaren Lee Gates, som showar med bystiga dansöser, trycker på stora röda knappar och utlöser därmed diverse fanfarer och effekter, samt ställer ett antal frågor till företagsledare som vill pimpa sina börskurser. Mitt i allt detta grabbiga bling-bling och tingel-tangel bedriver han även rådgivning: köp ditten och sälj datten. I kontrollrummet sitter Patty (Julia Roberts), Lees hårt prövade producent, och skäms.

Vem kan då ta detta cyniska spektakel på något som helst allvar? Och om det hela nu verkligen är så till den grad vulgärt, ansvarslöst och fånigt som regissör Jodie Foster så grundligt understryker, vad säger då det om programmets publik i allmänhet och om de stackare som okritiskt följer investeringsråden i synnerhet? Och om någon argsint tittare dyker upp i studion för att med eftertryck protestera mot ett köpråd som i efterhand visade sig vara mindre lyckat, är det någon vi som konsumerar filmen ”Money monster” ska ta till våra hjärtan? Verkligen? Också när han medför skarpladdad pistol samt bombväst?

Laddar…