”Rusta för en våg av långtidssjuka”

Det behövs ett politiskt erkännande av vårdbehov och forskningsbehov kring långtidseffekterna av covid-19, skriver debattörerna.
Det behövs ett politiskt erkännande av vårdbehov och forskningsbehov kring långtidseffekterna av covid-19, skriver debattörerna. Foto: Staffan Löwstedt

Tusentals svenskar riskerar att drabbas av långvariga symptom efter en covid-19 infektion. Särskilda resurser behöver riktas mot en helt ny patientkategori i takt med att covid-19 fortsätter sin spridning, skriver läkare.

Publicerad
Annons

Förlust av lukt- och smaksinne, huvudvärk, hjärndimma, bristande uppmärksamhet, trötthet, och nedsatt arbetsförmåga är symtom som dröjer sig kvar efter en covid-19 infektion. Dessa blir alltmer påtagliga för samhället då fler och fler patienter vittnar om besvär med hjärntrötthet som dröjer sig kvar flera månader efter sjukdomens debut. Symtomen som beskrivs är välkända efter olika typer av hjärnpåverkan, allt från cancerbehandling till traumatiska hjärnskador och idag finns redan tusentals svenskar som dras med kroniska neurologiska besvär.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons