RecensionNya filmer

First cowKulturgärning att denna film går upp på bio

”First cow” handlar om två män och en ko. Här John Magaro som Cookie.
”First cow” handlar om två män och en ko. Här John Magaro som Cookie. Foto: Allyson Riggs/Nonstop Entertainment

I fylligt måleriska bilder berättar amerikanska regissören Kelly Reichardt om två fattiglappar i 1820-tales Oregon. En enkel grundpremiss – men ”First cow” är långt ifrån en simpel film.

Publicerad
Naturen både tröstar och skrämmer i ”First cow”.

Naturen både tröstar och skrämmer i ”First cow”.

Foto: Nonstop Entertainment
Annons

Två fattiglappar som tjuvmjölkar en rik mans ko i 1820-talets Oregon? Som ofta hos Kelly Reichardt, en av den amerikanska indiefilmens mest kompromisslösa veteraner, får grundpremissen plats på en väldigt liten papperslapp. Vilket inte innebär att resultatet blir simpelt.

Det är lätt att associera till Reichardts egentliga genombrott, ”Old joy” (2006), om två gamla kompisar på misslyckad campingtur. Tematiskt påminner ”First cow” mer om hennes magnifika anti-western ”Meek's cutoff” (2010), som också utspelar sig längs Oregonleden, fast ett kvartsekel senare. Skillnaden är att den har ett feministiskt anslag; här utforskar Reichardt snarare manlighetsnormer. Mellan huvudpersonerna spirar en ömsint, platonisk kärlekshistoria. Filmen inleds med en versrad av William Blake: ”The bird a nest, the spider a web, man friendship.” Hemma är inte en plats utan en annan människa.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons