Stockholm häver lokala restriktioner

Maria Rotzén Östlund, smittskyddsläkare, i Region Stockholm.
Maria Rotzén Östlund, smittskyddsläkare, i Region Stockholm. Foto: Anders Wiklund/TT

Vaccinationstakten ökar och antal smittade går ner. Region Stockholm går från stabsläge till normalläge och häver lokala restriktioner från måndag.

Kristin Westesson
Publicerad
Annons

Johan Bratt, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör, inleder presskonferensen. Smittspridningen har gått ner och visar på en tydlig trend, men 80 patienter med covid-19 vårdas fortfarande på regionens sjukhus.

– Pandemin är inte över än, 27 patienter i regionen behöver fortfarande intensivvård, säger Johan Bratt.

Han säger att regionen nu har tre utmaningar:

  • Uppskjuten vård måste nu utföras.
  • Sommarsemester för vårdanställda.
  • Att vaccinationsprogrammet håller fortsatt hög takt även under sommaren.

– Utöver restriktionerna är vaccinationerna den viktigaste insatsen för att undvika en fjärde våg till hösten, säger Bratt.

För att klara de mål som är uppsatta vädjar Johan Bratt om hjälp från invånarna i länet. Han uppmanar till att vara extra försiktig i sommar, att ringa 1177 och rådfråga om man behöver vård samt vara förberedd på att det är längre väntetider än vanligt inom alla delar av vården.

– De med störst vårdbehov går alltid först och de tar vi hand om snabbt, men har man ett lägre vårdbehov kan det ta lite längre tid, säger Johan Bratt.

Annons
Annons

När det var som värst under tredje vågen hade regionen nästan 10 000 fall i veckan – den siffran är nu nere på under 1 500 fall. Maria Rotzén Östlund, smittskyddsläkare, tror det kan bero på framför allt två anledningar:

– Vaccinationer och att det bidragit till väldigt mycket färre fall bland äldre i kombination med att det är ett säsongsvirus som går ner i slutet på våren, säger hon.

Region Stockholm säger till SvD att de anser att de har god kontroll över Delta-varianten som skapat klusterutbrott i Värmland och Blekinge.

– Sedan vecka 12 har vi haft ungefär 35 fall av Delta-varianten som vi känner till. Vi ringer upp i efterhand och hör var de tror de blivit smittade och de allra flesta fallen är reserelaterade. Vi följer det här väldigt noga, men det finns ingen anledning att tro att vi ska få klusterutbrott likt det i Värmland, säger Maria Rotzén Östlund.

Johan Bratts sammanlagda bedömning är att pandemin avtar och från och med klockan 15 i dag lämnar regionen stabsläge och återgår till normalläge. Maria Rotzén Östlund påminner om att hålla de restriktioner som finns då det fortfarande är många som är ovaccinerade.

– Vi har gjort en del lättnader, men de sker i väldigt väl reglerade sammanhang. I privata sammanhang har man inte samma regleringar och där behöver vi hålla ut ett par veckor till och inte träffa nya människor än, säger hon.

Vaccinationerna flyter på bra i regionen, uppger Rotzén Östlund. Nära på 50 procent av den vuxna befolkningen har fått en första dos och totalt antal registrerade vaccinationer i regionen är 1 325 612 .

Annons
Annons

– Vi vill inte få en fjärde våg till hösten, ta vaccination om du erbjuds och följ de restriktioner som finns.

Smittskyddsläkaren säger att de är angelägna om att båda doserna tas för att få ett fullgott skydd. Varje person som vaccinerar sig gör att risken för en fjärde våg minskar.

– Vi kan tyvärr inte ge ett riktigt tydligt tidsschema när alla ska få sin vaccination på grund av tillgången på vaccin, säger Maria Rotzén Östlund.

Nästa grupp som kommer vaccineras är 35–39-åringar. Det finns inte en exakt tid för när de kommer släppas på, men det kommer att ske inom kort.

– De regionala restriktioner som gäller fram till och med söndag kommer vi inte förlänga, säger Maria Rotzén Östlund.

Exempelvis tas då rekommendationen om munskydd i kollektivtrafiken dygnet runt bort, och rekommendationen gäller endast rusningstid. När man går in i en affär behövs inte heller munskydd längre.

– Det betyder inte att allt återgår till det normala utan man ska fortfarande följa de grundläggande rekommendationer som finns, säger Maria Rotzén Östlund.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons