Bästa ölen till påskmaten

Foto: Janerik Henriksson/TT

Påsköl låter sig inte definieras på samma sätt som julöl, detta trots att brygderna är ganska lika och relativt okomplicerade. Men vi håller påskölen högt ändå. Kanske beror det på att påsken är rätt mysig – och mindre pretentiös än årets största högtid?

Thomas Berglund, Bosse Brink
Publicerad
Annons

1 / 10

Betyg: 4 av 6

Jämtlands Påsköl (ale oklassificerat), 6,0%, 33 cl, 22,90 kr, Jämtlands Bryggeri

Smörkola har blivit något av Jämtlands signum till påsk. Det något starkare ”påskölet” är bättre än bryggeriets ”påskbrygd” (4,5%), men testpanelen är något delad. ”God doft, blommig arom, frisk men ganska kort eftersmak” lyder kommentaren från ”the good cop”.

Annons
Annons

2 / 10

Betyg: 4 av 6

Ocean Påsk (mild), 4,5%, 50 cl, 29,30 kr, Oceanbryggeriet

Nio av totalt tio ”mild”, en mycket brittisk ölsort, på Bolagets hyllor är svenska. Tre kommer från Oceanbryggeriet i Göteborg. Pumpviken spelar i en egen division, med även detta är en god öl, brödig – men lite väl söt – med toner av torkad frukt och karamell.

Annons
Annons

3 / 10

Betyg: 4 av 6

Biére de Påsk (belgisk dubbel), 6,8%, 33 cl 22,90 kr, Nils Oscar

Nils Oscar, som i likhet med Oppigårds sålts till en grupp investerare, bidrar i år även med en lovvärd tolkning av ”belgisk dubbel”. Kanske något för söt, den passar i alla fall – med inslag av torkad frukt, banan, pomerans och sirap – klart bättre till påskgodis än till ägg.

Annons
Annons

4 / 10

Betyg: 5 av 6

Jenny Nyströms Påskbrygd (amber ale), 4,5%, 33 cl, 19,80 kr, Ängöl

Antingen har Kalmarbryggeriets påskgodis tagit ett rejält kvalitetsskutt, eller så har vi de senaste åren haft rejält fel. Årets brygd är maltig med en fin beska, samt knäckiga toner av citrus, choklad och örter. Ett bra matöl, dessutom, och det är ju äggstra bra till påsk.

Annons
Annons

5 / 10

Betyg: 5 av 6

Nils Oscar Påsköl (lager, märzen och wienerstil), 5,2%, 33 cl, 19,80 kr, Nils Oscar

Nils Oscar brukar vara ”kalas”, och så även nu. Med en skön blommig inledning, frisk beska och lätt rostade, maltiga, toner samt inslag av kola. Ett av påskens bättre matöl, men kanske något anonymt. Vilket inte alltid behöver vara negativt.

Annons
Annons

6 / 10

Betyg: 5 av 6

Finn Easter Weisse (weizenbock), 6,5%, 33 cl, 23,10 kr, Brygghuset Finn

Årets positiva överraskning. Annorlunda både som påsköl och weizenbock, men riktigt god. En fyllig, ofiltrerad, fruktig brygd med viss sötma och balanserade inslag av banan och karamell. En diskret ton av kryddnejlika sätter pricken över i.

Annons
Annons

7 / 10

Betyg: 5 av 6

Wisby Påsköl (mörk lager), 6,0%, 33 cl, 20,90 kr, Wisby Bryggeri

Påsköl är, som ölkategori betraktad, inte helt lätt att definiera. Wisbys uppfattning stämmer dock rätt väl med vår syn på saken. En brygd som är rund och knäckig, med en fruktig inledning, aromatiska och kryddiga toner, en fin beska samt god eftersmak.

Annons
Annons

8 / 10

Betyg: 6 av 6

Pumpviken Påsköl (strong mild ale), 5,8%, 50 cl, 30,50 kr, Nynäshamns Ångbryggeri

Milda makter, vilken god mild! Varje påsk skämmer bryggeriet i Nynäshamn bort oss med sin fina tolkning av en ovanlig ölsort. Brödigt med toner av torkad frukt, bär och ljus choklad. Ett harmoniskt öl som matchar påskens milda maträtter fint.

Annons
Annons

9 / 10

Betyg: 6 av 6

Oppigårds Easter Ale (brown ale), 5,3%, 50 cl 28,90 kr, Oppigårds Bryggeri

Oppigårds har bytt ägare, men Dalabryggeriets Easter Ale får precis som vanligt toppbetyg. Knäckigt med citrustoner, men inte sött. Blommigt och aromatiskt. Humle, malt och beska i störtskön förening. Balans, balans, balans ...

Annons
Annons

10 / 10

Betyg: 6 av 6

Mikkeller Weird Weather (alkoholfri IPA), 33 cl, 21:90 kr, De Proef, Belgien

Alkoholfria påsköl? Glöm dem! I stället tipsar vi om det bästa kategorin har att erbjuda. ”Weird Weather” är inspirerad av ölstilen NEIPA, med humlearomatisk smak och en liten sötma, inslag av ananas, sockerkaka, vitpeppar samt en nypa citrus.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons