Ljusbäraren som föll från himmelen blev Satan

Luficer betyder Ljusbärare och syftade ursprungligen på ”Morgonstjärnan”, det vill säga planeten Venus (till vänster i bild).
Luficer betyder Ljusbärare och syftade ursprungligen på ”Morgonstjärnan”, det vill säga planeten Venus (till vänster i bild). Foto: Peter Komka/TT

En omstridd biskop kom att kallas helgonet Sankt Lucifer då namnet inte bara är att förknippa med djävulen. Ursprungligen syftade namnet på planeten Venus.

Dick Harrison
Publicerad
Annons

Fråga: ”Nyligen snubblade jag över en notis om ett helgon som skall ha burit namnet Lucifer. Är det ett missförstånd? Lucifer är väl namnet på djävulen? Eller?”

Dick Harrison: Djävulen har, som bekant, många namn. Satan, Hin håle, Fan, Iblis, Horn-Per, Den onde, med flera. Namnet Lucifer är latin och betyder Ljusbärare. Ursprungligen syftade termen på planeten Venus (”Morgonstjärnan”), eftersom den kommer med ljus i gryningen. När Bibeln översattes till latin var det fortfarande denna betydelse gällde. Enda gången termen förekommer i Nya testamentet är i Andra Petrusbrevet, syftande på just morgonstjärnan. Att det sedan gick som det gick berodde på en omtolkning av kapitel 14, vers 12–15 i Jesajas bok i Gamla testamentet, där den babyloniske kungens fall förutsägs med meningarna:

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons