RecensionTeater

NationenSuggestiv spegel av en konfliktfylld samtid

Rasmus Lindgren, Eleftheria Gerofoka, Doreen Ndagire och Nemanja Stojanović i ”Nationen” på Backa Teater.
Rasmus Lindgren, Eleftheria Gerofoka, Doreen Ndagire och Nemanja Stojanović i ”Nationen” på Backa Teater. Foto: Ola Kjelbye

Moderna samhällen fyllda av våld – men var står konflikterna? Mellan individer, identiteter eller jaget kontra olika grupptryck. Backa Teaters storsatsning ”Nationen” är en laddad undersökning av samtida konfrontationsytor.

Publicerad
Ensemblen i ”Nationen” på Backa teater.

Ensemblen i ”Nationen” på Backa teater.

Foto: Ola Kjelby
Doreen Ndagire och Nemanja Stojanović (i bakgrunden).

Doreen Ndagire och Nemanja Stojanović (i bakgrunden).

Foto: Ola Kjelbye
Annons

Ett par gula barnstövlar ligger på scenen. Adem, 11 år, är spårlöst försvunnen. Först timmar, så dagar, så veckor. Vad är det som hänt? Är det att rasistdåd mot en svart grabb, en attack av en pedofil eller har Adem blivit en del av ett spel mellan hårdföra sociala grupperingar?

Backa Teater gör nu en enorm satsning och iscensätter "Nationen" av holländaren Eric de Vroedt. Stycket har en speltid på nästan fem timmar, med 17 aktörer och en föränderlig, avancerad scenografi som börjar med en filmduk och slutar på byggarbetsplats, eller om det är en kyrkogård. Originaluppsättningen fick urpremiär på Het Nationale Theatre i Den Haag som ett försök att nagla fast en konfliktfylld samtid. Andreas Boonstra har översatt till en rapp, välavlyssnad svenska och skeendet är flyttat från Holland till Göteborg. Filmaren Beata Gårdeler gör debut som teaterregissör.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons