”Textilexporten gör mer nytta än skada”

Det är viktigt att den som lämnar begag­nad textil väljer etablerade och ­seriösa organisationer som kan visa att de bryr sig om vart deras textil tar vägen, skriver författarna.
Det är viktigt att den som lämnar begag­nad textil väljer etablerade och ­seriösa organisationer som kan visa att de bryr sig om vart deras textil tar vägen, skriver författarna. Foto: Jessica Gow/TT (Arkiv 2014)

Handeln med begagnad textil skapar många arbets­tillfällen i de mottagande länderna. Men det gäller att undvika oseriösa aktörer som samlar in textil utan att kunna redogöra för vart den tar vägen. Med en ny rapport hoppas vi slå hål på myten att expor­ten gör mer skada än nytta, skriver flera debattörer från branschen.

Publicerad
Annons

Svenskarna konsumerar stora mängder kläder och hemtextil varje år och ungefär en femtedel lämnas vidare till återanvändning och återvinning. En del av denna textil säljs på en ökande second hand-marknad, men stora mängder säljs även på export till framför allt Östeuropa, Asien och ­Afrika. Exporten är vida debatterad. En ny rapport finansierad av Nordiska ministerrådet, som granskat exporten från Sverige och Norden, avlivar den seg­livade myten att exporten gör mer skada än nytta i de mottagande länderna.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons