ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Viktig medicinalväxt försvann – Kyrene gick under

Silfion var en stor exportvara i antikens Kyrene.
Silfion var en stor exportvara i antikens Kyrene. Foto: Marie-Lan Nguyen/Wikimedia commons

I Nya testamentet får Jesus hjälp att bära korset till Golgata av Simon från Kyrene, en stad i nuvarande Libyen. Samma stad dyker ofta upp i redogörelser för grekisk kultur under antiken. Den tycks ha varit viktig. Men i dag finns bara ruiner kvar. Vad hände med Kyrene?

Dick Harrison
Publicerad

Kyrene var en grekisk kolonistad som grundades av folk från ön Thera omkring 630 f Kr. Staden och dess område utgjorde länge ett eget kungarike, hamnade sedan under det ptolemaiska Egypten och ännu senare under romerskt välde.

På den romerska tiden var Kyrene huvudstad i provinsen Cyrenaica, som fick sitt namn av staden. Dess ekonomi baserades på exporten av växten silfion (lat. silphium), som även förekom som motiv på stadens mynt. Silfion var en eftersökt medicinalväxt som brukades mot allt möjligt: hosta, halsont, feber, matsmältningsproblem, smärta, med mera. Eftersom växten inte längre existerar – såvitt vi vet; även detta är osäkert eftersom växten inte har identifierats – är det osäkert exakt vad det rörde sig om. Under alla omständigheter skördades och åts så mycket silfion i Kyrenes omgivningar att den till slut försvann därifrån.

Laddar…