M: Än finns tid att backa om rivningen av Stureplan

Stora delar av Stureplanskvarteret kan komma att rivas.
Stora delar av Stureplanskvarteret kan komma att rivas. Foto: Tomas Oneborg

Den socialdemokratiskt ledda majoriteten i Stockholm har ställt sig bakom en kraftig omvandling av Stureplanskvarteret. Förslaget innebär en omfattande och oförlåtlig rivning av flera av byggnaderna i kvarteret. Det är ett förslag som Moderaterna vid flera tillfällen röstat nej till, och som vi kommer fortsätta ta strid emot.

Publicerad
Annons

Vi vet av erfarenhet att en snabb utveckling av staden kräver ett stort mått av eftertänksamhet. Om detta vittnar fortfarande minnet av Klararivningarna. Som enda parti slogs Moderaterna under efterkrigstiden emot den ideologiskt motiverade stadsförstörelsen. Moderaterna var symboliskt nog också det enda parti som redan från början motsatte sig fällningen av Kungsträdgårdens almar.

I dag är det utifrån lagstiftningen fortfarande lättare att bygga en 1960-talsstad än en stad som byggs för våra behov. De gamla idéerna finns kvar som frusen ideologi trots att få står för den öppet. Dessa idéer finns alltjämt hårt rotade i den socialdemokratiska ryggraden, vilket blir uppenbart för den som följer de politiska besluten i Stockholm. Stureplan är tyvärr bara ett exempel på ovarsam hantering av stadens kulturvärden. Ett annat är den föreslagna rivningen av Astoriaflygeln från 1800-talet. Ett tredje är den planerade Applebutiken i Kungsträdgården. Alla dessa projekt har Moderaterna tagit tydlig ställning emot.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons