SvD-fotografen Tomas Oneborg avliden i covid-19

Foto: Staffan Löwstedt

Svenska Dagbladets prisbelönte fotograf Tomas Oneborg har avlidit i sviterna av covid-19.

SvD
Publicerad
Annons

Tomas Oneborg, nyhetsfotograf på Svenska Dagbladet sedan 1986, har avlidit efter några veckors sjukdom. Anhöriga har för Svenska Dagbladet bekräftat att dödsorsaken var covid-19, den sjukdom som orsakas av coronaviruset.

– Det är med stor sorg och bestörtning som vi nåtts av beskedet. Tomas var en väldigt uppskattad medarbetare och en fantastisk yrkesman. Hans betydelse för Svenska Dagbladets bildjournalistik kan inte överskattas, säger SvD:s chefredaktör Anna Careborg.

Tomas Oneborg insjuknade med influensaliknande symptom i början av mars och tillbringade den sista tiden av sitt liv i sitt hem i Stockholm.

– Tomas kommer att vara oerhört saknad både som vän och kollega. Han var en av de bästa nyhetsfotograferna i Sverige med en otrolig känsla för komposition och detaljer. Han lämnar ett stort tomrum och en rik bildskatt efter sig, säger Ebba Bonde, chef för SvD:s visuella avdelning.

2017 var Tomas Oneborg första pressfotograf på plats på Drottninggatan efter terrordådet. Många av hans dramatiska bilder kom sedan att publiceras i tidningar och på sajter över hela världen. För insatserna tilldelades han andra pris i Årets nyhetsbild 2018.

Tomas Oneborg arbetade på Svenska Dagbladet i 34 år och blev 62 år gammal. 

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons