ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Regeringen öppnar för digital virusövervakning

Den svenska regeringen öppnar för att ta del av mobiltelefoners geodata för att begränsa smittspridningen av coronaviruset. Arkivbild.
Den svenska regeringen öppnar för att ta del av mobiltelefoners geodata för att begränsa smittspridningen av coronaviruset. Arkivbild. Foto: Henrik Montgomery/TT

Flera länder har börjat spåra människors mobiltelefoner för att följa coronavirusets utbrott. Nu öppnar den svenska regeringen för att det kan bli nödvändigt, trots en oro hos kritiker om massövervakning.

Niklas Svahn/TT
Publicerad
Annons

Länder som Kina, Singapore och Israel har alla infört elektronisk övervakning av sina invånare för att begränsa smittspridningen. I Europa och i USA har teknikbolag och telefonoperatörer börjat dela med sig av "anonymiserad" information från smarta mobiltelefoner för att spåra utbrottet.

EU-kommissionen för samtal med åtta mobiloperatörer, däribland svenska Telia, om att samla in geodata för att se hur människor rör sig. Det skulle kunna visa exempelvis hur många som lämnar Stockholmsområdet under påsk, rapporterar Sveriges Radios Ekot.

Laddar…