Ojämställd kunskap på nätet under attack

För 18 år sedan startade Jimmy Wales och hans kollega Larry Sanger Wikipedia, som blivit världens femte mest välbesökta sajt.
För 18 år sedan startade Jimmy Wales och hans kollega Larry Sanger Wikipedia, som blivit världens femte mest välbesökta sajt. Foto: Naina Helén Jåma/TT

Gratis kunskap åt alla. Det var amerikanen Jimmy Wales vision när han och kollegan Larry Sanger fick idén till Wikipedia.

Men i dag, drygt 18 år senare, står uppslagsverket inför stora utmaningar.

Johan Nilsson/TT
Publicerad
Annons

Det digitala uppslagsverket Wikipedia är rankad som världens femte mest besökta webbplats med drygt 6 000 besök varje sekund. Där finns miljontals artiklar tillgängliga i hundratals olika språkversioner. Den svenska versionen är den tredje största med drygt 3,7 miljoner artiklar om allt möjligt.

– Jag har alltid älskat kunskap och uppslagsverk. Jag fick idén när jag såg framväxten av software, hur programmerare gick samman och skapade helt fantastiska saker som var gratis för användarna och som i dag driver internet. Då förstod jag att ett uppslagsverk skulle vara en ganska enkel sak att göra, säger Jimmy Wales, på tillfälligt besök i Stockholm med anledning av Wikipedias årliga konferens, Wikimania, som ägde rum på Stockholms universitet i helgen.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons