ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Food Pharmacy: Blomkålsrisotto med timjan

SPG:s hälsoexperter, duon bakom Food Pharmacy, bjuder på en näringsrik blomkålsrisotto.

Food Pharmacy
Publicerad
Annons

Som näringsjägare får vi ofta frågan varför man inte bara kan fortsätta att äta som vanligt. Det är självklart upp till var och en, men vi kan ändå inte låta bli att undra vilken mat de syftar på då?

När vi tittar på familjen Svensson (alltså en genomsnittsfamilj i Sverige) och vad de äter på en dag så ser vi att de får i sig för mycket av dåliga livsmedel och för lite av hälsosamma livsmedel, vilket ökar risken för livsstilsrelaterade sjukdomar. Genomsnittssvensken älskar klassisk bukfylla – det vill säga mat som är fattig på näring men rik på kalorier, och som i mångt och mycket beter sig som socker gör i kroppen. Ofta rör det sig om hårt processade livsmedel som är fattiga på fibrer och rika på tillsatser (ser du vit pasta, vitt ris och vitt bröd framför dig nu är du på helt rätt spår).

Eftersom den här typen av vanlig mat är rik på energi blir man snabbt proppmätt, men trots det fort hungrig igen eftersom maten bryts ner snabbt av kroppen. Bristen på fibrer är dessutom en party pooper för de goda bakterierna i tarmen, som livnär sig på just fibrerna i det vi stoppar i oss.

Annons
Annons

Av erfarenhet vet vi (mvh två fd bukfylleråttor) att det inte är så svårt som man kanske skulle kunna tro att ersätta bukfyllan med näringsrika alternativ. Om du tänker efter är ju bukfyllan ofta ganska smaklös i sig. Dessutom finns det gott om alternativ till både pasta och ris, som durrakorn, quinoa eller varför inte blomkål?

Blomkål är världsbäst på att ersätta näringsfattiga livsmedel och serveras med fördel både ugnsbakad, kokad, marinerad, mixad och istället för ris. Idag gör vi en blomkålsrisotto som är fullproppad med fibrer, vitaminer och mineraler. Våga prova!

Krämig blomkålsrisotto med timjan
(4 portioner)

1 stort blomkålshuvud
2 vitlöksklyftor
olivolja
1 buljongtärning (umami- eller grönsaksbuljong)
2,5 dl havregrädde
färsk timjan
3 msk näringsjäst
1 msk potatismjöl
salt och vitpeppar

Till servering:
mandelspån
färsk timjan
näringsjäst

Dela blomkålshuvudet i bitar. Lägg bitarna i din high speed blender eller matberedare och pulsa blomkålen till ett fint ris. Flytta riset till en kastrull och stek på låg värme i två minuter tillsammans med pressad vitlök och olivolja.

Häll över havregrädden och fyll på med vatten tills vätskan når någon centimeter ovanför blomkålsriset. Låt puttra tills blomkålen har mjuknat helt. Rör försiktigt ner hackad timjan och näringsjäst. Smaka av med salt och vitpeppar. För en tjockare konsistens förbereder du en redning av lite potatismjöl utblandat med vatten som du blandar ner i din risotto. Rör om och låt vila en stund före servering.

Servera risotton med rostade mandelspån, färsk timjan, näringsjäst och ringlad olivolja.

Annons
Annons