Rättsprincip kan ändras – svårare tysta vittnen

Morgan Johansson säger till SvD att ett förslag om att ändra en central princip i svenskt rättsväsende kommer redan i höst.
Morgan Johansson säger till SvD att ett förslag om att ändra en central princip i svenskt rättsväsende kommer redan i höst. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

SvD:s artikelserie om vittnet Nimo, 17, som blev hotad, har väckt stor uppmärksamhet. Nu säger justitieminister Morgan Johansson (S) att regeringen är beredd att ändra en grundbult i svenska domstolar – den så kallade omedelbarhetsprincipen – vilket kan minska drivkraften att hota vittnen.

Åsa Erlandsson
Publicerad
Annons

Djupt illa berörd och förbannad. Så sammanfattar Morgan Johansson sina egna reaktioner på SvD:s reportage om Nimo, som vittnade om en fordonsstöld men blev så hotad att polisen uppmanade honom att flytta.

– Mot kriminella översittare finns det bara ett medel, och det är att sätta hårt mot hårt. Utreda deras brott, lagföra och omhänderta inom ramen för LVU-lagen om den åldersgruppen är aktuell. Det Nimo gjorde är ju rätt, och ett prov på stort civilkurage. Det behöver vi mer av i Sverige.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons