De som blåser systemen

Foto: Izabelle Nordfjell/TT / TT NYHETSBYRÅN

PODD | 27 november. I dagens avsnitt av Ledarredaktionen diskuteras bidragsfusk. Lyssna direkt här.

Publicerad
Annons

I dagens avsnitt av Ledarredaktionen diskuteras bidragsfusk

Ingen har nog missat den pikanta nyheten om Najah al-Shammari, Iraks försvarsminister, som har dubbelt medborgarskap både i Irak och Sverige, och misstänks för att ha begått brott i båda länderna. I Irak demonstreras det mot regeringen, och regimen har svarat med en brutalitet som har lett till att hundratals har skjutits ihjäl. al-Shammari är nu polisanmäld i Sverige för gärningar som jag tror kommer att sortera under folkrätten – en effekt av hans svenska medborgarskap som han möjligen inte förutsett.

Polisanmäld är han också för misstänkt bidragsfusk och folkbokföringsbrott eftersom han och hans familj har uppburit bidrag som tros vara på oriktig grund. Det senare har lett till att många ställer sig frågan hur det är möjligt, och undrar hur pass fungerande våra system är. Vi har också kunnat läsa om hur organiserad kriminalitet utnyttjar systemen.

Ledarsidans Tove Lifvendahl diskuterar med journalisten och aktivisten Nuri Kino, som för ledarsidans räkning tidigare har skrivit om olika dimensioner av systembedrägeri, bland annat en mycket uppmärksammad artikel om en man som lever i Sverige under åtta identiteter och integrationspolisen Ulf Boström, som även är fullmäktigeledamot för Demokraterna i Göteborg.

Ledarredaktionen on acastembed.acast.com
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons