RecensionKonstutställningar
Mattornas drottning hyllas på Kungliga slottet
Märta Måås-Fjetterström var prästdottern från landet som inredde Östermalms finaste våningar och kungliga slott. Till hundraårsjubileet av hennes väveri firas en av den tidiga modernismens stora formgivare med en utställning i Rikssalen.
Femtiosju mattor och vävnader av Märta Måås-Fjetterström (1873–1941) är i fokus i säsongens kanske snyggaste och mest välkomponerade designutställning. Till det bidrar naturligtvis utställningslokalen, Rikssalen i Kungliga slottet, där Riksdagens högtidliga öppnande ägde rum fram till 1974. 1700-talssalen i skärningspunkten mellan arkitekterna Nicodemus Tessin den yngres barock och Carl Hårlemans rokoko bildar en osannolikt pampig inramning till de textila verkens i jämförelse återhållna estetik.
Att kontrasten mellan kungligt överdåd och tidig svensk modernism är mycket verkningsfull blir man varse så fort man klivit nedför trappan in salen med en takhöjd på två och en halv våningar. Direkt till höger står drottning Kristinas silvertron från hennes kröning 1650. Framför den på golvet en gigantisk, närmare bestämt 46 kvadratmeter stor, vitaktig matta. Det är ”Vita spetsporten”, en enfärgad reliefflossa komponerad 1934 och inspirerad av en resa till Kreta. Märta Måås-Fjetterström, MMF, tog intryck av de antika krukskärvor hon sett vid bronsålderspalatset i Knossos och resultatet är i sitt nästan minimalistiska understatement helt fantastiskt.