RecensionNya filmer

CatsTrotsa sågningarna – gillar du musikaler ska du se Cats

Taylor Swift i ”Cats”.
Taylor Swift i ”Cats”. Foto: Universal Pictures

De digitalt fixade människokatterna ser naturligtvis bisarra ut. Men den det ligger i genrens natur. Den utskällda filmversionen av Andrew Lloyd Webbers musikal är betydligt bättre än sitt rykte.

Publicerad
Annons

Tom Hoopers filmatisering av Andrew Lloyd Webbers ”Cats” blev otroligt utskälld av kritikerna inför premiären i USA och Storbritannien i december. Vad är då alla så upprörda över? Till att börja med verkar den inte ha varit färdig. Efter att recensenter och publik rasat över tekniska missar (bland annat saknade Judi Denchs ena hand päls i en scen) uppdaterades den ursprungliga versionen.

”Cats” bygger alltså på en 1980-tals-musikal som handlar om ett gäng katters hemliga liv i centrala London. De träffas för sin årliga bal, där den katt som vill kan tävla om chansen att återfödas(!). Librettot är baserat på en barnbok på vers från 1939. Premissen för uppsättningarna har alltid varit att vuxna människor med ansiktsmålning sjunger och dansar jazzig balett iförda katt-trikåer och benvärmare. Kanske bör man inte förvänta sig att en filmversion ska utmynna i något smakfullt och otöntigt.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons